Zeeland

Zilveren jubileum The Quickly Dancers feestelijk gevierd

'Rolstoeldansen is improviseren en uitproberen'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Het begon iets meer dan 25 jaar geleden met een oproep door Riky van de Bolt in 't Rookelijzer en lokale huis-aan-huisbladen om de interesse te peilen voor rolstoeldansen. Onlangs vierde de in januari 1993 gestarte rolstoeldansvereniging The Quickly Dancers uit Zeeland het zilveren jubileum. Los van de grote gezelligheid op de wekelijkse dansavonden, maken enkele paren ook furore in binnen- en buitenland door prijs na prijs te winnen.

Ine Verwegen spreekt oprichters Riky en Tiny van de Bolt toe.

De oproep van Van de Bolt levert drie paren op. Ze vinden een plek bij dansschool Stevens in Volkel. Daar kunnen ze een uurtje per week terecht. “De vereniging groeide best snel”, blikt Ine Verwegen terug. “De ruimte was voldoende, maar we hadden niet genoeg tijd om alle leden fatsoenlijk te laten dansen. Daarom zijn we toen naar Zeeland gekomen. In eerste instantie naar Het Zuid, in de wetenschap dat De Garf op korte termijn gebouwd zou worden. In het gemeenschapshuis zijn we gebruikers van het eerste uur. Een prima plek.”
Het ledenaantal zit vrij constant tussen de twintig en vijfentwintig. “De jongste is zeventien jaar oud, de oudste vierenzeventig”, vervolgt Verwegen. “Er kunnen vijf à zes paren tegelijk dansen in De Garf. Anders moet je te veel opletten dat je elkaar niet raakt in plaats van dat je echt met dansen bezig bent. Daarom hopen we in het nieuwe dorpshuis op een grote zaal. Zorg en taxivervoer zijn overigens echt struikelblokken voor ons. Voor een aantal mensen kan niet geregeld worden om elke keer aanwezig te zien. Heel erg jammer.”

'Ontspanning'
Het uitgangspunt van The Quickly Dancers is het plezier in samenzijn en dansen. “Dat stukje ontspanning loopt als rode draad door onze vereniging”, zegt Angeline Verbruggen uit. “Voor sommige leden is de wekelijkse dansavond voldoende, terwijl anderen iets meer uitdaging zoeken en meedoen aan wedstrijden om zich te meten met andere paren. Allemaal zijn ze gemotiveerd om iets moois neer te zetten. Vlak voor een wedstrijd merk je dat iedereen net wat serieuzer is.”
Rolstoeldansen kan op twee manier. “Een combi bestaat uit een valide danser en een persoon in een rolstoel”, legt Verwegen uit. “De ene staat en de andere zit, maar wel tegenover elkaar. Dan heb je nog het duopaar, die bestaat uit twee rolstoelers. Per paar kijk je hoe je zo optimaal mogelijk een dans kunt uitvoeren, daarbij wil je zoveel mogelijk de reguliere passen zetten. Alle standaarddansen zijn om te zetten. We houden rekening met de vaardigheden en draaicirkel van de rolstoeler. Het is improviseren en uitproberen.”

Open receptie
Om het zilveren jubileum te vieren, hield The Quickly Dancers zondag 14 januari een open receptie in Het Witte Huis. “Het was een beetje reünie-achtig met veel oud-leden”, vertelt Verbruggen. “Silvia Manders, die erbij is sinds het eerste uur, is gehuldigd voor haar 25-jarig lidmaatschap. Verder kwamen er ook veel mensen op af met belangstelling voor rolstoeldansen. Dat was ook een beetje onze hoop. Er zijn enkele demonstraties gegeven, maar er werd ook spontaan gedanst. Heel erg gezellig. De middag paste helemaal in de sfeer van onze vereniging. Wethouder Ben Maathuis en burgemeester Marnix Bakermans waren ook aanwezig. Die hebben allebei in een rolstoel gezeten om te dansen. Zo kregen zij ook een beetje het idee wat erbij komt kijken. Het is namelijk echt wel werken, vooral in je bovenlijf heb je veel spierkracht nodig.”

Danspartners
Staande danspartners zijn altijd welkom bij The Quickly Dancers. Verwegen is al lid sinds september 1993. “Door de jaren heen heb ik verschillende danspartners gehad”, laat ze weten. Verbruggen werd ooit uitgenodigd voor een demonstratie. “Ik was meteen verkocht”, zegt ze. “In mei is dat vijf jaar geleden en ik doe het nog altijd met heel veel plezier.”
The Quickly Dancers komen elke donderdagavond samen in De Garf. Ze dansen van 19.30 tot 20.30 uur, daarna is er een korte pauze met veel gezelligheid en van 21 tot 22 uur gaan ze weer de dansvloer op. Mensen zijn altijd welkom om een keertje te komen kijken. Je kunt drie proeflessen volgen om het rolstoeldansen te ervaren. Neem bij interesse contact op met Ine Verwegen via 06-22310226 of ineverwegen@gmail.com. De vereniging geeft ook graag demonstraties.

Gezellige feestreceptie.

Silvia Manders is al 25 jaar lid.

Wethouder Ben Maathuis danst met Romy Verwegen.

Burgemeester Marnix Bakermans laat zich leiden door Ine Verwegen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties