Zeeland

Project Deelhuisjes Zeeland krijgt Duim-trofee van CDA Uden-Landerd

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Woensdag 1 september werden Debbie Boeijen, Marjo Danen en Mira Eijsermans verrast met een bezoek van het CDA Uden–Landerd. Een paar maanden geleden zijn ze in Zeeland gestart met het project Deelhuisjes. Voor dit burgerinitiatief kregen ze uit handen van Maurits van den Bosch en Nynke Vogelaar ‘De Duim’. "Het CDA Uden-Landerd vindt dit een prachtig burgerinitiatief dat zorgt voor verbinding, minder verspilling en de kans om met elkaar te delen. Daarom willen wij dit mooie initiatief graag voor het voetlicht brengen." De Duim-trofee is een waardering voor inwoners die zich inzetten voor medebewoners in de gemeente.

Minder verspilling van voedsel en andere mensen helpen. Dat is de gedachte achter de deelhuisjes in Zeeland. Wie houdbare etenswaren en andere houdbare artikelen over heeft, kan die in de huisjes plaatsen en wie er behoefte aan heeft, kan daar iets van zijn of haar gading vinden.
"Weggooien is zonde! Als iemand iets in het deelhuisje zet wat je anders weggooit en wat vervolgens meegenomen wordt door iemand die het hard nodig heeft, dan is dat een win-win-situatie. De huisjes dragen niet voor niets de naam deelhuisjes: er zit zeker een sociaal aspect aan. Een derde doel wat met deze deelhuisjes bereikt wordt, is het verhogen van de saamhorigheid en solidariteit in de buurt en het dorp”, aldus de initiatiefneemsters.

Verspreid over Zeeland staan de deelhuisjes bij vrijwilligers voor het huis. Zij houden toezicht. Of de deelhuisjes gevuld blijven is afhankelijk van de mensen die iets willen geven. De drie organisatoren rekenen daarbij op de buurten waar de deelhuisjes staan. Het project is uitgevoerd onder de vlag van de Zorgcoöperatie Zeeland, die geld beschikbaar heeft gesteld en wordt gesteund door bedrijven en particulieren met materialen, met het werven van fondsen en met het vervaardigen van de acht deelhuisjes.

 

|Doorsturen

Uw reactie