Zeeland

Paastentoonstelling Heemkunde Zeeland: 'kind zijn in vorige eeuw'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Dat prachtige houten pakhuis met katrollen en deurtjes en raampjes. Frans Vlemmings (79) kreeg het in 1942 van Sinterklaas. Hij wilde er meteen mee spelen, maar het bombardement op Eindhoven maakte dat de hele familie naar de schuilkelder vluchtte. In een onbewaakt ogenblik, glipte Fransje toch weer naar boven. Hij móest naar het pakhuis toe. Hij heeft het zijn leven lang bewaard en met iedere verhuizing weer meegenomen.

Heemkundekring Zeeland laat iedereen nog eens zijn of haar kindertijd herbeleven tijdens de tentoonstelling op tweede paasdag. Velen hebben nog warme herinneringen aan die mooie trein of pop waar eindeloos mee gespeeld werd. Sommige van die voorwerpen zijn min of meer in onbruik geraakt; zoals tollen en plaatjesalbums. Net als communieserviesjes en verzamelingen van lucifer- en sigarenbandjes. Een mooi moment voor alle opa’s en oma’s, maar ook de ouders, om de (klein)kinderen eens op al die schatten uit het verleden te wijzen. Dat kan maandag 2 april tijdens de tentoonstelling 'Kind zijn in de vorige eeuw'.

De tentoonstelling richt zich op de tijdspanne 1900 tot 2000 en is in drie groepen opgedeeld. De babytijd, jonge kinderen van 1 ot en met 6 jaar en dan de groten yot en met 12 jaar. Er zijn ook gebruiksvoorwerpen, kleding en foto’s te zien. Veel van deze artikelen zijn speciaal voor deze tentoonstelling ingebracht door diverse mensen uit het dorp. Maar goed dat er mensen zijn als Frans Vlemmings; in zijn ogen flikkert een lichtje als hij vertelt over zijn oude speelgoed. “Ik ga ook mijn Märklintrein opzoeken en de rails uitleggen in het Heemhuis", zegt hij. "Ik hoop dat hij het nog doet.”

Eieren zoeken en versieren
Er worden veel kinderen verwacht. Die kunnen rondom het Heemhuis gaan zoeken naar eieren en binnen de eeuwenoude traditie voortzetten van het paaseieren versieren.

Iedereen is 2 april uitgenodigd voor de tentoonstelling in het Heemhuis aan de Kleine Graspeel 3b in Zeeland. De deuren zijn open van 11 tot 17 uur. Kinderen tot en met 12 jaar komen gratis binnen, de rest betaalt entree van 2 euro.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties