Zeeland

Opening Bijenommetje Zeeland druk bezocht

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Op vrijdag 14 juni vond de officiële opening plaats van het Bijenommetje in Zeeland. Ondanks de grote show van de luchtmacht die plaatsvond, waren er toch nog ruim 60 mensen bij de opening. 

Het programma begon om 12.30 uur bij D’n Oven. Van daaruit vertrok de stoet per fiets via de bijenroute naar De Pastorie. Daar werden de deelnemers getrakteerd op heuse honingwijn, ook wel mede genoemd. Om 14.30 uur vond de officiële opening plaats bij het eerste bijenhotel op ‘t Oventje door wethouder Hans Vereijken. Aansluitend gaf Jan Ottens in café 't Oventje een interessante lezing over de belangrijke rol die bijen spelen in de biodiversiteit.

Landschappen van Allure
De bijenhotels zijn onderdeel van één van de zogenoemde ‘ommetjes’ in het kader van Landschappen van Allure. Die ‘ommetjes’ verbinden de dorpen meer met De Maashorst. Hiervoor zijn wandelpaden ontwikkeld van circa 6 à 10 kilometer in en om Zeeland en Schaijk. Ze voeren langs mooie plekken in het buitengebied. De gemeente Landerd heeft het initiatief genomen om voorzieningen voor bijen te koppelen aan één van deze routes: het Bijenommetje. "Ik ben nu op mooie plaatsen geweest in ons dorp die ik niet eens kende”, was een vaak gehoord geluid.

Twaalf bijenhotels
Er zijn in totaal 12 bijenhotels, zodat de term Bijenommetje geen loze kreet blijft. Langs de route staan geschikte bomen, struiken en bloemenweiden voor bijen. Er staan infopanelen met informatie over bijen en de specifieke locatie waar het bijenhotel staat. Op de route bevinden zich ook bankjes waar even uitgerust kan worden. Voor wie dit niet voldoende vindt; er liggen ook drie horeca gelegenheden aan de bijenroute. Het Bijenommetje volgt het wandelroute knooppunten netwerk.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie, de gemeente Landerd, Brabants Landschap en de Postcodeloterij.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties