Zeeland

Ontwerp nieuw dorpshuis Zeeland gepresenteerd: parochiehuis blijft overeind

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND – Wethouder Ben Brands namens het Landerdse college van B en W en Gijs de Louw namens de Stichting Dorpshuis Zeeland presenteerden dinsdagmiddag in De Garf het ontwerp voor de nieuwe multifunctionele gemeenschapsaccommodatie in het dorp. In het ontwerpplan voor het nieuwe complex, waar ook een nieuwe sporthal en bibliotheek deel van uitmaken, blijft tot opluchting van veel Zeelanders ook het oude parochiehuis overeind. “Zeeland krijgt een geweldig dorpshuis, waarmee het dorp de komende veertig jaar vooruit kan.”

Met de realisatie van het nieuwe complex, dat is ontworpen door architectenbureau De Twee Snoeken uit Den Bosch en wordt gebouwd door Muller Bouw uit Oss, is een bedrag gemoeid van maximaal 6,1 miljoen euro. “Medio 2021 kan naar verwachting worden gestart met de bouwwerkzaamheden en anderhalf jaar later zou het nieuwe dorpshuis dan in gebruik kunnen worden genomen”, geeft wethouder Ben Brands aan.

'Een echte mijlpaal'
Brands noemt de presentatie van het ontwerp en de gunning van de bouw aan Muller Bouw 'een echte mijlpaal'. "Dit is een heuglijke dag voor Zeeland. Veel waardering ook voor de Stichting Dorpshuis Zeeland, die hier heel veel tijd en energie in heeft gestoken. We kunnen het straks met recht een dorpshuis van, voor en door Zeeland noemen."

Bestuurslid van de stichting Gijs de Louw is eveneens content. "Ik ben heel blij dat we na een lange periode van stilte nu dit ontwerp kunnen presenteren. Veel mensen hadden al zoiets van 'we horen en zien niets, komt dit wel goed?'. Nu kunnen we eindelijk de plaatjes laten zien."
Aan de voorkant van het dorpshuis komt een groot terras, dat aansluit bij de Zeelandse buitenevenementen. "De entree is echt een ontmoetingsplaats", zegt De Louw. "Dat wordt een soort grand café dat doorloopt in de bibliotheek en de grote zaal en aansluit op de sporthal. Ontmoeting is belangrijk, daarom staat alles met elkaar in verbinding.”

'De Toekomst'
In het ontwerp is rekening gehouden met alle wensen van de gebruikers. Zo komt er een speciale ruimte voor jongeren die ‘De Toekomst’ is gedoopt. In het ontwerp blijft het oude parochiehuis overeind. De spanten daarvan worden zichtbaar in de toekomstige bibliotheek. De Louw: "Oud en nieuw worden op een frisse manier met elkaar verbonden. Zeeland krijgt een geweldig dorpshuis, waarmee het dorp de komende veertig jaar vooruit kan."

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties