Zeeland

Nertsenbedrijf in Zeeland besmet met Corona

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Op een nertsenbedrijf in Zeeland zijn Coronabesmettingen vastgesteld, zo maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vrijdagavond bekend.

Bij het bedrijf in Zeeland zijn besmettingen met SARS-CoV-2 vastgesteld bij nertsen. De Coronabesmettingen kwamen aan het licht door melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen. Het bedrijf in Zeeland heeft ongeveer 10.000 moederdieren. Het nertsenbedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 62 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Op twee bedrijven is het aannemelijk dat er besmettingen hebben plaatsgevonden van nerts op mens.
De eerder genomen maatregelen door de overheid blijken niet voldoende om nieuwe besmettingen te voorkomen. Het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) adviseert daarom om de nertsenhouderij vóór het eind van dit jaar te stoppen. Het kabinet volgt dit advies op.

Moeten omwonenden van de besmette bedrijven zich zorgen maken?
"Personen die contact hebben met besmette nertsen lopen een groter risico om besmet te worden met SARS-CoV-2", zo staat te lezen op Rijksoverheid.nl. "Het OMT-Z constateert dat het risico voor omwonenden verwaarloosbaar is. In luchtmonsters die zijn genomen buiten de stallen is geen virus aangetroffen. Ook is er een vergelijking gemaakt met virusdeeltjes die zijn aangetroffen bij COVID-19-patiënten in de omgeving van de besmette nertsenbedrijven. Daaruit blijkt dat het virus dat is gevonden bij deze patiënten niet afkomstig is van de nertsenbedrijven."

Dieren worden gedood
De nertsen worden gedood met apparatuur die al in de stallen aanwezig is. Er wordt gebruikgemaakt van vergassing. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet erop toe dat de dieren op een verantwoorde wijze worden behandeld en gedood. Ook de onafhankelijke Welzijnscommissie dierziekten ziet toe op het correct behandelen van de nertsen.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties