Grave

Bij Atoomvrijstaat Volkel

Natuurherdenkingsteken voor Graafse voorvechtster van vrede Adry de Jong-Jansen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE/ZEELAND - De Stichting Atoomvrijstaat Volkel herdenkt zondagmiddag 24 september de eerder dit jaar overleden Graafse Adry de Jong-Jansen. Dit gebeurt in het kader van de Groene Maand en de Vredesweek. Op het eigen grondgebied in de Trentsche Bossen, vlakbij de Millsebaan tegenover vliegbasis Volkel, wordt een 'natuurgedenkteken' opgericht om deze voorvechtster van vrede, duurzaamheid en menselijke rechtvaardigheid blijvend te herinneren. "Als stil en eeuwig protest in het groen en voor de vrede."

Adry de Jong-Jansen had zelf ook een aandeel in de Atoomvrijstaat. Zij is afgelopen zomer op 87-jarige leeftijd overleden en op 23 juni begraven op de natuurbegraafplaats in De Maashorst. Ze is in Grave geboren als dochter van een bakker, Jansen. Ze was met name in Uden een bekende verschijning en zette zich altijd in voor duurzaamheid, vrede, natuur en mensen van andere culturen. En ook voor thema's als klimaat, geloof, voeding, gezondheid. Zo was ze oprichtster van het Bureau voor Maatschappelijke Dienstverlening, waarbij ze heel veel mensen heeft kunnen helpen, vaak als andere instanties gesloten waren of het lieten liggen.

Enkele personen die nauw bij haar betrokken waren, hebben het initiatief genomen om in de Week van de Vrede voor haar een blijvende herinnering op te richten. In onderling overleg en in het bijzijn van haar dochters en naasten zal op de eigen grond van de Atoomvrijstaat in de Trentse Bossen vlakbij Vliegbasis Volkel een natuurgedenkteken worden geplant. Dit kan gezien worden als een stil en eeuwig, natuurlijk protest.

|Doorsturen

Vrede & Groen

2017-09-22 21:43:30

September is Groene Maand en Vredesweek

Traditioneel is september de Groene Maand: 35 organisaties die zich inzetten voor natuur, milieu, landbouw, recreatie en toerisme nodigen u uit om in september de natuur in te trekken. Indertijd gestart in 2000 is voor 2017 het credo: Beleef Buiten!

Tevens wordt sinds 1967 in september de Vredesweek georganiseerd; van oudsher door Pax Christi en IKV (Interkerkelijk Vredesberaad). Het thema voor 2017 is de ‘Kracht van Verbeelding’. Rondom 21 september: de Internationale Dag van de Vrede (en van wapenstilstand en geweldloosheid) vinden er tal van activiteiten plaats in het land.

Vrouwen voor Vrede

In de jaren 1970/1980 ontstonden er in veel plaatsen werkgroepen Vrouwen voor Vrede. Ook in Uden en andere plaatsen is er lange tijd een actieve groep vrouwen geweest die zich inzetten voor Vrede. De landelijke organisatie is in oktober 2016 van structuur veranderd en deels wordt het werk nog voortgezet via het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede.

De Stichting Atoomvrijstaat Volkel is in 1984 opgericht en ijvert onder andere voor een kernwapenvrije luchtmachtbasis en wereld. In de voorbije jaren zijn uiteenlopende acties en protesten geweest, waaronder vrouwen verzetskampen, demonstratieve fietstochten voor vrede en meer.

Degenen die zich met deze thema’s verbonden voelen, zijn van harte uitgenodigd om zondag 24 september vanaf 14:00 uur ter plekke aanwezig te zijn. Na afloop is er een samenzijn op de locatie van het (Open) Leercafe / Kantelhuis, Markt 147 in Uden.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties