Zeeland

Tentoonstelling Heemkundekring over alle Zeelandse bands sinds 1938

Muziek smeedt een 'band'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Op zondag 30 december en de woensdagen 9, 16 en 23 januari verzorgt de heemkundekring Zeeland de tentoonstelling Muziek smeedt een 'band' over alle Zeelandse muziekbandjes sinds 1938. 

Ben, Jan en Frans van den Heuvel.

Graven in het muzikale verleden van Zeeland levert bijzondere verhalen, foto’s en vooral heel veel muzikanten op. Toen de tentoonstellingscommissie zo rond april van dit jaar aan dit avontuur begon, had ze nooit kunnen bevroeden dat er zoveel bands en muzikanten zouden opduiken in de tijdspanne van 1938 tot nu. "En ondanks de ongeveer zeventig groepen en solisten die we nu presenteren, zullen er vast nog gezelschappen zijn die we niet konden traceren", vertelt Piet Huvenaars, secretaris van de heemkundekring Zeeland.

Bijzondere gitaar
De bijzondere tentoonstelling is te zien in Heemhuis De Hoge Raam aan de Kleine Graspeel 3b in Zeeland. Geheel in stijl ingericht met artiestenkleding die aangeleverd is door onder anderen Harrie en Mattie Vollenberg, Jos de Groot, Gijs de Louw en de Bozela’s. Corné Manders van de rockband Kilroy brengt een zeer bijzondere gitaar in. Naast tientallen foto’s zijn er de nodige attributen te zien en worden diverse verhalen opgetekend.

Oudste band
De oudste band die opdook ging op 30 januari 1938 van start onder de naam Art and Vriendship. Piet Huvenaars: "Het gaat om de gebroeders Ben, Frans en Jan van den Heuvel. Ze speelden vooral op feesten en partijen. Op die manier gingen in de jaren daarna veel bands van start. In café ’t Oventje en zaal Bongers de Bruin werd menig feestje opgeluisterd door een lokale band. Alle deelnemende solisten zijn nog actief in de muziek; de meesten zelfs zeer succesvol."

Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Dus naast zoete Brabantse liedjes ook een band als The Unforgiven, die tot ver over de landsgrens optrad met heavy metal-muziek. Een tentoonstelling die je als muziekliefhebber niet mag missen.

Openingstijden
De tentoonstelling Muziek smeedt een ‘Band’ is te bezoeken op zondag 30 december van 11 tot 17 uur en op de woensdagen 9, 16 en 23 januari van 13.30 tot 15.30 uur. Entree bedraagt 2 euro.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties