Zeeland

Met hond en hondenkar terug in de historie

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - In het Heemhuis aan de Kleine Graspeel 3b in Zeeland wordt maandag 25 februari een lezing gehouden over de hond en de hondenkar. De presentatie is in handen van Bert Willemen uit Rijen. Er wordt tevens een kleine tentoonstelling opgebouwd over dit onderwerp. De bijeenkomst start om 20 uur. Toegang kost 2 euro. Leden mogen gratis binnen.

Kee Bongers van Kerkstraat 69 gaat melken met een hondenkar.

Tot ver in de jaren twintig van de vorige eeuw kwam de hondenkar vrij algemeen voor. De trekkracht van de hond bleek de mens goed van dienst te kunnen zijn. Ingespannen voor, onder of achter de kar liet de mens de hond voor hem werken. Allerlei lasten en vrachten werden per hondenkar vervoerd. Hondenkarren waren populair bij onder meer bakkers, boeren, groenteboeren, kruideniers, looiers, marskramers, melkventers, petroleumventers, schoenhandelaren, slagers en visventers. Maar ook door de Nederlandse posterijen en het leger werden trekhonden ingezet. Officieel werd bij de PTT de hondenkar in 1912 ingevoerd maar in 1850 werden al honden gebruikt voor het vervoer van allerlei vrachten voor 'tante POS'. En eind 19e/begin 20e eeuw werd de hond bij diverse onderdelen in het leger ingezet als koerier, bevoorrader en verkenner.

Bert Willemen heeft als onderzoeker naar de geschiedenis van hond en hondenkar in de loop van de jaren veel kennis vergaard over dit verdwenen transportmiddel. Aan de hand van unieke, historische beelden vertelt hij over het gebruik ervan in de periode tussen 1850 en 1962; in elk geval ingrediënten genoeg voor een boeiend verhaal met fraaie plaatjes. Door middel van een speciale presentatie wordt ook geprobeerd de plaatselijke historie rond dit verdwenen transportmiddel te laten herleven.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties