Zeeland

Zeelander Marc van Zuylen gastfotograaf bij Ajax

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

AMSTERDAM - Marc van Zuylen van Landerd Fotografie is zondag 21 februari te gast geweest in de Amsterdam ArenA. Op uitnodiging van Nikon Club Nederland mocht hij samen met drie anderen de thuiswedstrijd van Ajax tegen Excelsior (3-0 winst) op de gevoelige plaat vastleggen. “Een erg leuk ervaring, zeker vanwege het feit dat Ajax mijn cluppie is.”

In de dagen voorafgaand aan de wedstrijd heeft Van Zuylen veel contact met de drie andere fotografen. “Dat ging voornamelijk over welke apparatuur we nodig zouden hebben”, vertelt hij. “Je wil beschikking hebben over een zoomlens waarbij je het gedeelte rondom het middenveld (en misschien ook nog wel bij de goal aan de andere kant) vast kunt leggen, maar zo’n zoomlens is onbruikbaar op het moment dat de spelers dichtbij de goal komen waar je in de buurt zit. Daarom gebruikte ik twee camera's, eentje met een 300mm 2.8 lens en de andere met een 70-200mm 2.8 lens.”
In de praktijk betekende dit dat Van Zuylen constant verwisselde van camera om de spelers toch zo goed mogelijk in beeld te krijgen. “Het is echt knap om te zien dat de ervaren sportfotografen hier heel makkelijk mee om gaan”, vindt hij. “Tussendoor zitten ze ook nog andere dingen te doen, zoals het direct op een laptop bewerken en doorsturen van foto's.”

Sluitertijd
Het was voor Van Zuylen de eerste keer dat hij een voetbalwedstrijd fotografeerde. “Het allerbelangrijkste is een snelle sluitertijd voor een zo scherp mogelijke foto”, legt hij uit. “Dat betekent dat je maar een heel klein gedeelte van het bereik scherp op je foto krijgt. Dus de kans is zeker aanwezig dat je net niet scherp hebt wat je eigenlijk wel scherp wil hebben. Daar komt nog bij dat het afgelopen zondag niet echt een mooie lichte dag was. Daardoor moet je, ondanks dat het veld goed belicht wordt in de ArenA, toch nog verder de grenzen van je apparatuur opzoeken.”
Een flinke maar leuke uitdaging voor Van Zuylen. “Voetbal is een behoorlijk onvoorspelbare sport”, stelt hij. “De sporters komen niet elke keer op dezelfde plek voorbij, zoals bij schaatsen, motorsport of autosport. Een gemist moment keert niet meer terug. Het is dus opletten geblazen. Daarbij merk je vaak dat een andere speler net voor je beeld staat. Je hoeft gelukkig als sportfotograaf ook niet thuis te komen met honderd goede foto's. Vaak worden er maar drie à vier gebruikt voor publicatie.”
Voor en na de wedstrijd krijgen de vier genodigden uitgebreid de tijd om te praten met Louis van de Vuurst, al 36 jaar de vaste huisfotograaf van Ajax. "Dat was heel interessant en leerzaam. Mede vanwege het feit dat ik zelf diverse boeken van hem heb. Een spontane man."

Nikon Magazine
Momenteel werken de fotografen aan een stuk voor Nikon Magazine. Daarin beschrijven zij hun ervaringen tijdens de wedstrijd. Bij het artikel wordt ook een aantal foto's gepubliceerd. “Natuurlijk hoop ik dat er ook eentje van mijzelf bij zit”, zegt Van Zuylen. “Daarom mogen we onze foto’s eigenlijk nog niet ‘openbaar’ maken, maar voor onze eigen Arena maak ik graag een kleine uitzondering.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties