Zeeland

‘Fijn om mensen de beste versie van zichzelf te laten worden’

Landelijke onderscheiding voor Sophie Delemarre van Fysiotherapie Zeeland

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Fysiotherapeute Sophie Delemarre (26) van Praktijk Fysiotherapie Zeeland heeft een landelijke prijs gewonnen, de Chronisch ZorgNet Award 2021. Sophie ontving de onderscheiding afgelopen dinsdag uit handen van vaatchirurg en voorzitter van Chronisch ZorgNet Joep Teijink. De Eindhovense fysiotherapeute werd verrast tijdens haar werk in Zeeland. Terwijl ze een oefengroep begeleidde werd ze opgewacht met de award, bloemen en taart.

“Chronisch ZorgNet is een landelijk netwerk van ruim 3200 gespecialiseerde therapeuten”, vertelt Renée Oomen namens de Zeelandse fysiotherapiepraktijk. “Zij bieden gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding aan mensen met chronische aandoeningen, zoals revalidatie na Corona, perifeer arterieel vaatlijden (PAV, etalagebenen), COPD, astma en hartaandoeningen. Personen of instellingen die zich actief inzetten voor de zorg van patiënten met deze niet-overdraagbare chronische aandoeningen (NCD’s) worden vanuit het Chronisch ZorgNet in de spotlight gezet. Deze stichting reikt jaarlijks een prijs uit aan iemand die opvalt door uitmuntende inzet, betrokkenheid en motivatie.”

Sophie Delemarre ontvangt de prestigieuze award voor haar inzet bij zowel Praktijk Fysiotherapie Zeeland als Fysio&Zo in Aarle-Rixtel. In beide praktijken zette zij zich de afgelopen jaren in voor het Chronisch ZorgNet. Renée: “Ze werd door zowel collega’s als patiënten genomineerd. Haar enthousiasme naar patiënten toe om ze te motiveren werd hierbij veelvuldig benoemd, evenals haar inzet om een netwerk met zorgverleners in beide regio’s op te zetten. Naast haar werkzaamheden als fysiotherapeute is zij altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingen en bedenkt ze nieuwe initiatieven. Dit past zij ook toe bij de werkgroep van het kwaliteitssysteem van het Chronisch ZorgNet, wat inhoudt dat zij daar adviezen geeft over de praktisch toepasbare kant van data verzamelen. Daarnaast is ze kartrekker van de regio Uden en vindt ze ook nog tijd om te studeren voor haar Master Sport en Bewegen.”

Coronarevalidatie
Bij de uitbraak van Corona in maart 2020 stond ziekenhuis Bernhoven direct op scherp. Dit was vanaf het eerste moment ook merkbaar in Zeeland, waar vanaf het begin van de eerste Coronagolf is gestart met gespecialiseerde therapie na Corona. Het Chronisch ZorgNet bood hiervoor een digitale bijscholing aan over de zorg aan mensen met naweeën van deze besmetting. In Zeeland, dat in het verzorgingsgebied van Bernhoven ligt, was hier al snel veel vraag naar.
Als Corona-, vaat- en longtherapeut zocht Sophie Delemarre contact met collega-zorgverleners in haar netwerk voor zowel diëtiek, ergotherapie als psychologische hulpverlening. Daarnaast zocht zij het contact op met huisartsen en was er veel overleg met ziekenhuizen.

Inmiddels behandelt Sophie veel patiënten, zowel individueel als in groepen, om te herstellen. Ze is erg onder de indruk van de klachten die patiënten hebben en langdurig blijven houden. “Dit is niet alleen merkbaar bij patiënten die op de IC hebben gelegen, maar ook bij mensen die het thuis hebben doorgemaakt. Er zijn heel veel mensen die corona zonder veel klachten thuis hebben doorgemaakt en niet in het ziekenhuis hebben gelegen, maar die nog erg moe zijn en helemaal niks meer kunnen. Jonge mensen die aan het eind van de ochtend conditioneel en geestelijk op zijn en een dutje moeten doen. Dat maakt indruk. Veel vermoeidheid, concentratieproblemen en conditieverlies”, vertelt Delemarre over de klachten van de relatief jonge patiënten die zich na een coronabesmetting bij haar melden voor een revalidatie.

Kartrekker
Naast haar drukke werkzaamheden vindt Sophie ook nog tijd om als kartrekker regio Uden te fungeren, organiseert zij netwerkbijeenkomsten en is ze actief betrokken bij het Chronisch ZorgNet-denkpanel. Normaal gesproken had zij de Chronisch ZorgNet Award op het jaarlijkse congres gekregen, maar dit werd vanwege Corona digitaal gehouden. Het maakt de prijswinnares niet minder trots en gelukkig. “Ik was er gewoon heel stil van, maar vind het een hele eer dat er aan me gedacht is en dat mensen me hiervoor hebben opgegeven. Ik vind het gewoon fijn om mensen de beste versie van zichzelf te laten worden en te helpen zichzelf te verbeteren. Als ik hierin kan bijdragen dan is dat mooi.”

Ook haar Zeelandse collega’s zijn vol lof. “Wij zijn ontzettend trots dat Sophie deze award in ontvangst mocht nemen. Ze is een prettige collega voor ons en een fantastische therapeute voor de patiënten!”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties