Zeeland

Kinderen basisschool Vlasgaard maken mozaiekbankje

Juffrouw Bernadet van der Linden 40 jaar onderwijzeres in Zeeland

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Dit schooljaar is het 40 jaar geleden dat juffrouw Bernadet van der Linden (foto) in dienst trad van het Zeelandse basisonderwijs. Als dank voor die mooie jaren biedt zij de school een mozaiekbankje aan dat door ‘haar’ kinderen wordt gemaakt. (foto: Marc van Zuylen, LanderdFotografie)

We schrijven 1977 als juffouw Bernadet aan de Kerkstraat gaat werken in de voormalige Mariaschool bij zuster Oderica. Na enkele jaren kwam er een nieuwe school in Zeeland, de Vlasgaard aan de Vlasroot. Uiteraard ging zij als leerkracht mee naar die nieuwe school. Nu zijn we weer een flink aantal jaren verder en is zij weer ‘mee verhuisd’ naar het kindcentrum aan de Kerkstraat, maar nog wel steeds voor de Vlasgaard. Veertig jaren met gemiddeld zo’n 30 leerlingen, dat zijn er dus 1200. Inmiddels geeft ze les aan de kinderen van haar eerste leerlingen.

Bij zo’n dienstjubileum hoort een cadeau. Bernadet heeft ervoor gekozen om haar cadeau aan de school te schenken, nog specifieker voor en door de kinderen. "Het creatief onderwijs krijgt, met alle aandacht voor de leervakken, al jaren niet de aandacht die goed zou zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen moeten zich niet alleen cognitief ontwikkelen, maar zeker ook creatief en sportief. Dat kan alleen als daar voldoende aandacht en tijd voor is. Het huidige systeem staat dat helaas niet voldoende toe."

In haar vrije tijd heeft Bernadet, samen met haar man Mark, een kunstuitleen in Oss en Cuijk; Art Partner. Hierin werken zij samen met een groot aantal professionele kunstenaars uit heel Nederland en zelfs enkele uit het buitenland (Duitsland, Belgie en Vietnam). Het genieten van kunst, ook van het zelf maken van kunst, wil ze aan de kinderen graag meegegeven. "Daarom heb ik besloten om samen met de kinderen van mijn huidige klas de betonnen bankjes op het speelplein te gaan bekleden met mozaiektekeningen van de kinderen zelf." Er zijn drie bankjes en de kinderen hebben tekeningen gemaakt van vogels, landdieren en vissen. Een andere hobby van Bernadet is namelijk de natuur en het IVN, waar zij jeugdgids is.

De tekeningen zijn inmiddels klaar en met begeleiding van de Cuijkse kunstenaar Titus Peters worden de tekeningen op woensdag 27 juni met mozaieksteentjes overgezet naar de betonnen bankjes. Zo kunnen de kinderen voortaan genieten van hun eigen tekeningen op het schoolplein. En het schoolplein heeft er een kleurrijke aankleding bij.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties