Zeeland

Jaap Jansen (34), van Speciale Gast naar organisatie bij SamenLoop voor Hoop Zeeland

'Je levert flink in tijdens je strijd tegen kanker'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Op 29-jarige leeftijd, in de zomer van 2013, ontdekte Jaap Jansen uit Zeeland een bultje op zijn schouder. In de zes maanden die volgde ging hij twee keer onder het mes, raakte een teelbal kwijt en onderging drie chemokuren. Daarna begon het herstel. In de zomer van 2014 was hij Speciale Gast tijdens de SamenLoop voor Hoop. Dit keer wil Jaap een actievere rol. Daarom heeft hij zich aangesloten bij meerdere commissies.

Jaap Jansen voor het Vishok.

Inmiddels is Jaap 34 jaar oud. Nog eens per jaar gaat hij op controle in het ziekenhuis. Hij weet nog als de dag van gister dat hij een bezoek aan de huisarts bracht omdat hij een vreemd bultje op zijn schouder had. “In eerste instantie kon de dokter er niets van maken”, blikt hij terug. “Het zou een vetbultje kunnen zijn. Ik kreeg het advies om het in de gaten te houden, maar het zat me niet lekker.”
Dan breekt de zomer van 2013 aan. “Het voelde nog steeds niet goed en op advies van vrienden ben ik teruggegaan”, vervolgt Jaap zijn verhaal. “Ik werd doorgestuurd naar Bernhoven voor een echo. Zelf had ik niets in de gaten, maar het personeel haalde er vrij snel een arts bij omdat ze het niet vertrouwden. Die heeft een punctie uitgevoerd. Ik ben naar huis gestuurd met de boodschap dat de uitslag binnen een week zou komen.”

'Achtbaan'
Wanneer zijn huisarts belt, reageert Jaap in eerste instantie nonchalant. “Ik was aan het werk en het kwam allemaal niet goed uit”, weet hij nog. “Maar de dokter drong aan. Als ik niet naar de praktijk kwam, zou hij wel bij mij thuis langskomen. Toen pas viel het kwartje: dit is niet goed. Dat is het verraderlijke aan kanker. Het gaat mis in je eigen lichaam en dat heb je niet in de gaten.”
Eigenlijk staat Jaap dan op het punt om op vakantie te gaan, maar dat feest gaat niet door. In plaats daarvan komt hij in een soort van achtbaan terecht. “Ik ben vrijwel meteen geopereerd. Het bultje is weggehaald en op kweek gezet. Het bleek om teelbalkanker te gaan. Je wereld staat op z'n kop. De genezingskans is 98 procent bij mannen tussen de twintig en veertig jaar oud. Je kunt er redelijk van herstellen.”
Jaap gaat van Bernhoven naar het Radboud in Nijmegen omdat ze daar meer specialisaties hebben. “Mijn teelbal is binnen een week verwijderd. Daarna moest ik aan chemotherapie beginnen. Het gaat allemaal zo snel. Je bent het ene nog aan het verwerken en het volgende plan treedt al in werking. Ik had gewoon geen tijd om na te denken. Je wordt geleefd.”

Geschrokken
Het nieuws dat je kanker hebt, is altijd vervelend. Voor de familie Jansen komt het helemaal op een slecht moment. “Mijn moeder Diny was net terug uit het ziekenhuis, herstellende van longkanker. Ze had een ingekapseld gezwel. Daarom was een van haar longen weggehaald. Voor mijn vader Bart was dat wel een klap, maar hij is net zo nuchter als ik. Om mij heen reageerde de mensen geschrokken. Je verwacht zoiets niet. Sterker nog, je bent er totaal niet mee bezig dat het zou kunnen gebeuren.”

Chemotherapie
Aan de chemotherapie heeft Jaap weinig prettige herinneringen overgehouden. “Ik heb drie keer een kuur van drie weken gehad”, legt hij uit. “De laatste keer was vlak voor Sinterklaas. Bij elke kuur bracht ik één week door in het ziekenhuis. De eerste keer voel je je prima. Ik verveelde me suf. Bij de laatste keer was ik echt ziek, zwak en misselijk. Dan blijf je goed in je bed liggen. Je mist simpelweg de energie om iets te ondernemen. De trap af was al te veel.”
Het is een lastige periode, want thuis zitten is niets voor Jaap. “In die tijd ben ik best een boefje geweest”, zegt hij lachend. “Officieel mocht ik niet werken, maar ik kon het toch niet laten. Ik heb een eigen bouwbedrijf. 's Ochtends begon ik wat later en 's middags stopte ik eerder. Niet volle bak, maar gewoon wat ik kon. Voor de zekerheid had ik nagevraagd of dat kwaad kon. Dat bleek gelukkig niet zo te zijn. Na de derde kuur was ik klaar. Toen deed ik niet veel meer, maar moest ik echt op kracht komen.”

Herstelperiode
Na dat pittige halfjaar begint het herstel voor Jaap. “Eerst ging ik maandelijks op controle. Dat werd eens in de twee maanden, vervolgens zes maanden en nu nog maar een keer per jaar. Dat blijft zo tot er tien jaar voorbij zijn. Dan word ik gewogen, ze nemen bloed af en meten mijn bloeddruk. Zo spannend is het allemaal niet. Vaak ben ik het al vergeten als ik het ziekenhuis uitloop.”
Het werk bouwt Jaap langzaam weer op. “Ik keek gewoon wat lukte, het was wat aftasten. In het weekend was ik dan helemaal gebroken. Ik sliep veel in die tijd. Halverwege het jaar functioneerde ik pas weer volledig. Topfit ben ik echter nooit meer geworden. Je levert flink in tijdens je strijd tegen kanker. Zo heb ik snel koude handen en voeten. Ook ben ik eerder moe. Dat is een kleine prijs om te betalen voor je leven.”

SamenLoop voor Hoop
In aanloop naar de SamenLoop voor Hoop in 2014 is Jaaps moeder uitgenodigd als Speciale Gast. Dit zijn kinderen en volwassen die kanker hebben overwonnen of nog steeds strijden tegen deze verschrikkelijke ziekte. Een aparte commissie zorgt dat die mensen een weekend in de watten worden gelegd. “We hebben in ons gezin overlegd wat we ermee zouden doen. Uiteindelijk hebben we ons aangemeld. Als het niets zou zijn, konden we altijd nog naar huis. Mijn vader had een week vrij genomen om mee op te bouwen.”
Achteraf is Jaap heel blij met de ervaring. “Het was toch wel mooi, vooral het contact met lotgenoten. Dat waren vooral ouderen, maar ook gasten van mijn eigen leeftijd. Daar heb ik leuke gesprekken mee gehad. Toen was het ook nog vers voor me, een jaar eerder was er nog niets aan de hand.”
Dit jaar laat Jaap de mogelijkheid voorbij gaan. “Zo speciaal ben ik niet meer”, stelt hij. “Ik geef mijn plekje graag aan iemand anders, iemand die het beter kan gebruiken. Nu help ik liever mee met de organisatie, als een soort van tegenprestatie voor vier jaar geleden. Ik heb de commissie Amusement mee opgestart. Begin dit jaar ben ik overgestapt naar Logistiek. Onze groep verzorgt alles wat de andere commissies nodig hebben. Een week van tevoren starten we met opbouwen en richten we het terrein in.”

Vishok
Jaap is één van de ongeveer dertig leden van 't Vishok. Een club mannen uit Zeeland die elke zaterdag van 16 tot 18 uur bij elkaar komt in een oude keet. Dan komen de kratten bier op tafel en gaat de frituurpan aan voor de frikadellen. Het idee is ruim tien jaar geleden overgewaaid uit het Friese Makkum, waar ze eens per week samenkomen om te drinken en vis te eten. Het loopt nooit uit de hand en de mannen houden zich keurig aan de tijd. Twee keer per jaar is er een extra feestje: de nieuwjaarsreceptie en de zomerbarbecue.
Vier jaar geleden heeft 't Vishok samen met De Zonnebloem meegedaan aan de SamenLoop voor Hoop. Dit jaar is die combinatie weer van de partij. “Toen ik hier vertelde dat er een nieuwe editie georganiseerd werd, ging iedereen meteen nadenken over een manier om geld in te zamelen. We betalen onze eigen consumpties in 't Vishok. Van elk gedronken biertje gaat een kwartje naar ons team voor de SamenLoop. We zijn precies vijftig weken van tevoren gestart. De penningmeester houdt het bedrag bij. Het is ons onbekend hoeveel er tot nu toe bij elkaar gedronken is. We laten ons graag verrassen. Gelukkig zijn er nog een paar weken te gaan dat we hier op zaterdag kunnen drinken voor het goede doel.”

Jaap Jansen voor het Vishok.

Het Vishok in al zijn glorie.

Jaap als Speciale Gast in 2014.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties