Zeeland

Bijeenkomst over regie voor ouders van een kind met een beperking

'Je hebt veel extra zaken waar je over na moet denken'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Ouders van kinderen met een beperking weten dat er naast de zorg voor hun kind nog veel meer bij komt kijken. Allerlei randzaken moeten geregeld worden. Op het moment dat een kind 18 jaar oud wordt, is hij voor de wet volwassen en in principe vanaf dat moment verantwoordelijk voor zijn eigen zaken. In de praktijk is dat echter helemaal geen optie. Dinsdag 1 oktober is er een themabijeenkomst in De Garf in Zeeland om dit onderwerp te bespreken. Notaris Heleen Vaarten geeft tijdens een lezing meer tekst en uitleg.

In Zeeland is een aantal jaar geleden vanuit de zorgcoöperatie een werkgroep ontstaan voor ouders van kinderen met een beperking. Twee maal per jaar komen zij samen gekoppeld aan een bepaald thema. “Zo zijn we ook op dit onderwerp gekomen”, vertelt Cora Pluk. Haar 21-jarige dochter Lotte heeft een beperking. “Je loopt tegen dezelfde dingen aan. Vaak zijn het heel praktische zaken waar je vooraf wellicht niet bij stilstaat.”

'Zeggenschap'
Een grote drempel is het moment dat je kind volgens de wet de volwassenheid bereikt. Dan komt er heel veel op de ouders af. “Mijn gehandicapte zoon Daan is eerder dit jaar achttien geworden”, vertelt Jolanda Rutten. “Dan heb je ineens geen zeggenschap meer. Als je dat van tevoren niet regelt, kun je nergens meer bij: zijn bankrekening, zijn medische dossier, artsen praten niet meer met je, gegevens bij andere instanties blijven verborgen.”
Wie goed zoekt, kan op internet diverse lijstjes vinden. “Maar niets is compleet of volledig van toepassing op jouw situatie”, vervolgt Jolanda. “Je weet niet waar je moet zijn, wat je precies moet invullen. Je moet alles zelf uitzoeken. Gelukkig ben ik administratief goed onderlegd, maar het is veel werk. Eigenlijk is het raar dat ouders telkens het wiel opnieuw moeten uitvinden. Het is heel fijn om dingen uit te wisselen en elkaar te helpen.”

Notaris
Cora is destijds op gesprek geweest bij Heleen Vaarten, een notaris die zelf ook een kind heeft met een meervoudige beperking. “Dat heb ik als zeer prettig ervaren”, geeft ze aan. “We hebben onder meer nagedacht over wat er moet gebeuren op het moment dat mijn man en ik wegvallen. Hoe laten wij Lotte dan achter? Dat is een van je grootste zorgen als ouder. Het zijn niet altijd leuke dingen om bij stil te staan, maar wel heel belangrijk om te regelen. Het geeft een goed gevoel als alles vastligt. Wij bekijken elke vijf à zeven jaar of alles nog klopt. Zaken kunnen tussentijds veranderen.”
Er komt meer bij kijken dan menigeen denkt. “Bijna alles is van invloed”, weet Cora inmiddels. “Wat betekenen schenkingen voor het vermogen van je kind? Of een erfenis van een grootouder? Wat voor gevolgen heeft dat voor bestaande regelingen? Je hebt veel extra zaken waar je over na moet denken, waar je in eerste instantie misschien helemaal geen rekening mee houdt. Dan is het fijn dat iemand kan helpen. Je hebt nu eenmaal meer dingen waar je, soms ver, van tevoren al over na moet denken om later problemen te voorkomen.”

Lezing
Notaris Heleen Vaarten is door de werkgroep uitgenodigd om naar Zeeland te komen. De bijeenkomst start met een lezing. Na de pauze is er ruimte om specifieke gevallen te bekijken en bespreken. Er is uitgebreid mogelijk tot het stellen van vragen en het delen van ervaringen. Cora en Jolanda roepen ouders met een kind met een beperking op om zich aan te melden, ongeacht de leeftijd. Bij jonge kinderen kun je niet vroeg genoeg beginnen met alles goed te regelen en vast te leggen. Bij volwassen kinderen is het verstandig om van tijd tot tijd alles eens door te nemen om te kijken of alles nog klopt.
Belangstellenden kunnen zich nog tot 24 september aanmelden bij Mieke van Gerwen. Zij is bereikbaar op 0486-411332 en pietenmiekevangerwen@gmail.com. De bijeenkomst is dinsdag 1 oktober van 19 tot 21.30 uur in gemeenschapshuis De Garf aan de Kerkstraat 35 in Zeeland.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties