Zeeland

INGEZONDEN: Koeien, koeien en nog ’s koeien! (deel 3)

Door Jan van As

Op de voorkant van de krant kijken de buurman en buurvrouw mij ontredderd aan. Wim heeft een flinke 'jaap' in zijn gezicht; Trudie zit in een rolstoel... Ze zijn gepakt door een tauros, en een tauros is een van de gevaarlijke koeien die in de Maashorst lopen, en met Maashorst bedoel ik dan niet de nieuwe gemeente, de bed & breakfast of andere bedrijven en clubjes die zich Maashorst noemen, maar 'Ons Bosse'! In het artikel noemen de slachtoffers het gebied ook 'Ons Bosse'. Onze bossen zijn gekaapt door lieden die het Inkakamp ook al Kampterrein De Maashorst noemen en overal bordjes, hekken en vooral kilometers afrastering plaatsen en... KOEIEN!

Ik wandel elke dag, ongeacht het weer, met onze Zappatoo minstens twee uren door de bossen. Dat doe ik als 45 jaar (en Zappatoo al 8 jaar). Ik ken de bossen in alle staten en zie heel veel dieren. Ik zie ook veel ellende van de dieren, dode dieren, gewonde dieren en nu dus ook gevaarlijke dieren.

Zondag stonden we tijdens een hagelbui even te schuilen, toen een bekende even kwam bijbuurten. We stonden bij het rooster aan de Udensedreef. Mijn hond was bij me. Terwijl wij stonden te praten, zag ik dat Zappatoo zijn oren opstak en met grote ogen ergens naar keek. Op ongeveer twintig meter stond er opeens een tauros en achter hem of haar stonden er nog een stuk of vijf à zes. Mijn kennis vertelde dat hij gehoord had dat je moet opletten als zo’n beest met een van zijn voorpoten in de grond gaat krabben. Zijn woorden waren amper koud toen die grote jongen opeens met zijn rechterpoot voorwaartse bewegingen maakte als wilde hij een knikkerputje graven. Ik maande Zappatoo tot stilte en dat deed 'ie keurig. We besloten om niet langs de draad verder te lopen, maar via een smal paadje richting Zeeland te gaan. Ik zou hier nog meer incidenten kunnen melden, want sinds mijn eerste artikeltje (koeien, koeien en nog 's koeien) melden mensen zich bij mij met hun belevenissen.

Vanmorgen vertelde iemand mij dat het plan om grote herten in de bossen los te laten ook nog steeds niet van de baan is. Dat zijn dus geen reetjes, maar grote beesten met een gewei! Met weemoed denken we terug aan de tijd dat ons bos nog 'Ons Bosse' waren.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties