Zeeland

INGEZONDEN: Koeien, koeien en nog ’s koeien!

Door Jan van As

Het was een heerlijke september-zondagmorgen! Zoals elke dag liep ik met onze Zappatoo (oud-duitsche herder) mijn rondje van 2,5 uur door wat ooit 'ons bosse' waren maar nu 'Maashorst' heet. Bij de Schaijkse heide trof ik ’n groep kennissen met allemaal een hond bij zich. Onze Zappatoo heeft zijn broertje Prince verloren en mist een speelkameraad, het klikte met al die andere honden en ik besloot om met hen mee op te lopen. Het werd een feestje voor mijn trouwe makker!

Opeens was er commando 'Fietsen' en dus nam iedereen even zijn of haar hond bij zich. De stoere mountainbikers groetten ons en bedankten voor het vasthouden van de hond. Even later dienden zich de motormannen aan. Wederom zorgde iedereen voor zijn dier en de jongens met helmen 'groetten' met waarschuwing 'nog 4, nog 3, nog 2 en ik ben de laatste'. Het was druk op deze zondagmorgen en we troffen ook nog ’n paar 'Ankies' op hun ros en ook dat ging in goede harmonie. Wat treffen wij het toch, we mogen blij zijn dat we zo dicht bij zoveel natuurschoon wonen en de kans hebben om te wandelen, te fietsen, beetje te crossen en met ons paard kunnen rijden. Dat is al vele jaren zo en we maken er met z’n allen dankbaar gebruik van.

Maar daar denken ze ten burele van de BV (in wording) Maashorst totaal anders over. Daar hebben ze het licht gezien en dat licht moet komen door koeien, heel veel koeien. Geen gewone koeien, maar zwarte koeien met fietsenrekken op hun kop en gevaarlijke koeien om t.z.t. in de hal van het gemeentehuis te zetten! De schapen van Wimke zijn veel te saai, wisenten moeten er komen om het gebied te begrazen! En het hele jaar door, óók als er niks te grazen valt. En dan moeten ze maar zien hoe ze overleven en anders kopen ze maar weer nieuwe koeien. Die koeien komen van verre landen en worden getransporteerd met dieselvrachtwagens.

Maar nu is er schijnbaar grastekort, want er wordt op dit moment kilometers nieuwe afrastering gezet om nog meer koeien te plaatsen. Een wandelweg van 'D’n Hofman' tot het einde van de Udense Dreef wordt gewoon bij het koeiengebied getrokken. Ze zouden de vele wandelaars op dat pad een beetje kunnen matsen om de afrastering aan de rechterkant van de weg (van D’n Hofman) te plaatsen, maar dat is niet des Maashorsts, het komt links en dan valt de hele weg in het gebied.

Als je een tijdje op het einde van de Udense Dreef, bij het veerooster waar geen scootmobiel over kan, gaat staan kijken, dan zie je regelmatig mensen die niet door de poort durven omdat er een zwarte koe op het fietspad staat met zo’n 'wapen' op z’n kop! Die beesten hebben enorme hoorns en… ze zijn echt heel groot en voor veel mensen angstaanjagend. Als die mensen terug moeten dan wacht hen een enorme omweg naar Uden of Nistelrode! Ooit staan daar ook vrijwilligers van De Maashorst. Ik werd eens door een schattige mevrouw van minstens 75 jaar aangesproken met de tekst: 'Ik houd u staande en sommeer u om uw hond aan te lijnen'. 

Nogmaals de quote van de oude man bij de Palmstraat: 'Sinds het woord Maashorst is uitgevonden, is ’t klote aan de bok met ons Bosse'.

Jan van As

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties