Zeeland

INGEZONDEN: Crosse in de bosse

Door Jan van As

U hebt lang niks van mij gehoord, maar soms zijn er omstandigheden waar je als gewezen stukskesschrijver op MOET reageren! Ik doel hier op het artikel in BD van 30 september waarin wordt medegedeeld dat de gemeente Landerd 45.000 euro + 1500 euro gaat uitgeven om de jongens (en meisjes) met de motoren uit het bos te weren. 

Ik ken en respecteer onze burgemeester, maar ik ken ook veel van de jongens die in onze bossen crossen. Dat zijn meestal hardwerkende papa’s, even oud als Marnix, (vaak ZZP'er) , die in hun vrije tijd zich uitleven op een motor waar ze hard voor gewerkt hebben en waar ze ook altijd aan moeten sleutelen.

Zelf ben ik nog steeds elke dag vele uren te vinden in het gebied dat vroeger 'Ons bosse' heette, maar we gaan steeds meer wennen aan 'De Maashorst'. Ik weet dus heel goed wat er allemaal speelt in De Maashorst. Daarbij is de zogenaamde overlast van motoren een irritante ergernis geworden van de mensen die in het klaaggebied wonen, en dat zijn er verrekte weinig! Die motoren zie ik zelden en als ik ze zie is het op zondagmorgen. Ik heb daar geen last van, want áls ik ze tegenkom dan zie ik dat ze keurig rekening houden met andere mensen, zoals dat de mountainbikers, de ruiters en de mensen met een hond(!) ook doen. Nooit hoor ik opmerkingen van andere wandelaars, een mevrouw zei ooit: “Verrekte jong, maar ja ze hebben dat ding niet om in de schuur te zetten, laat ze maar!”

Mensen die in het centrum van een dorp wonen kunnen ook overlast ervaren als de muziek niet in het café mag en door corona buiten moet, dan kun je denken “Ik ga de boa bellen”, maar je kunt ook denken “Ik gun het die mensen” , ook als het vaker voorkomt. En ik denk dat de klagers hier ook “verrekte weinig” zijn, want men gunt de ander zijn plezier! En daar moeten die mensen in het gebied van “Den Hofman” maar ’s naar kijken.

Boa’s moeten niet op crossers jagen, in het Maashorstgebied zijn veel grotere problemen. Err worden complete feesten georganiseerd, er worden draden doorgeknipt waardoor de Taurossen vrij baan hebben, schooljeugd gooit met vuurwerk naar de Taurossen en de paardjes, er wordt illegaal vuil gedumpt etcetera. Voor die 46.500 euro kun je in deze tijd veel betere dingen doen dan het behagen van enkele buren van “Den Hofman”.

Jan van As, Zeeland

 

|Doorsturen

Mari

2020-09-30 14:26:42

Het gaat om zo veel meer, zo wordt er onherstelbare schade toegebracht aan de natuur. Prima dat daar streng op gecontroleerd gaat worden. Crossen doe je op een crossterrein en niet in de vrije natuur.

Ga met je crossmotortje mooi naar Berghem, daar ligt een prachtparcours en laat de natuur met rust!

Quintin van Zuijlen

2020-09-30 15:08:35

Beste Jan, je oproep om begrip en gunning is waardevol, doch misplaatst.

Ik ben zelf net zo goed een liefhebber van motorsport, heb dan ook vele malen de Pinksterraces op Circuit Paalgraven in Oss bezocht toen deze nog plaatsvonden, en wil dus zeker graag dat liefhebbers de kans krijgen hun motoren en auto's op de proef te stellen in hun vrije tijd.

Waar je verhaal de mist in gaat is in de gedachte dat liefhebbers van crossmotoren willekeurig de bossen in moeten mogen gaan om daar hun plezier te halen. Liefhebbers van wegracemotoren laten we toch ook niet in het weekend industrieterreinen als Paalgraven tot hun speelplaats maken? Hoezeer zij daar misschien ook rekening houden met anderen, het feit dat ze daar zijn en waarvoor zij daar zijn betekent dat zij onverantwoord handelen. Nee, tegen hen zeggen we "ga lekker naar Assen of net welk circuit je zin in hebt" want daar zijn ze zonder meer welkom.

Voor de wildcrossers is het niet anders, voor hen zijn ook allerhande motorcrosscircuits beschikbaar. Vlakbij tegen knooppunt Paalgraven aan doch te bereiken via de Zevenbergseweg is het regionaal motorcrosscentrum Berghem te vinden dat iedere woensdag, zaterdag en zondag open is, en iets verderop heeft Motorclub Oss ook een eigen circuit al wordt dat minder vaak opengesteld.

Natuurlijk, er kan gediscussieerd worden over hoe geld het beste uit te geven, maar laten we vooropstellen dat wie met de motor wil crossen dat moet doen op een daarvoor bestemd motorcrosscircuit, en dat het de taak van de gemeente is om tegen wildcross te handhaven en in regionaal verband gereguleerde motorcross te faciliteren door motorcrosscircuits te bestemmen en deze de kans te geven voldoende motorcrossers te ontvangen.

Ik zie je hier enkel klagen dat de gemeente haar eerste taak uitvoert, maar ik hoor je niet klagen dat de tweede taak verzaakt wordt. Mag ik daaruit opmaken dat de tweede taak voldaan is? Want als dat het geval is hoeft geen sympathie voor wildcrossers gewonnen te worden, die weten dondersgoed waar zij wel welkom zijn.

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties