Zeeland

Cultuur-historische fietsroute ‘Sporen uit het verleden’

Infopaneel onthuld bij bijzondere herinneringsboom in Zeeland

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl


ZEELAND - De gemeente Landerd kent vele bijzondere gebouwen en objecten, elk met een eigen verhaal. Deze verhalen kun je lezen op de informatiepanelen op de locatie. De cultuur-historische fietsroute ‘Sporen uit het verleden’ verbindt de diverse locaties in Reek, Schaijk en Zeeland. Dinsdagmiddag onthulde wethouder Hans Vereijken samen met enkele vertegenwoordigers van Platform Toerisme Landerd (PTL) het infopaneel bij een bijzondere herinneringsboom bij het gemeentehuis in de Zeelandse Kerkstraat.

“De herinneringsboom is na de reconstructie van de Kerkstraat mooi ingepast in het vernieuwde centrumplan Zeeland”, vertelt PTL-voorzitter Gerard Selten, die uitlegt waarom de rode beuk zo bijzonder is. “Op 7 januari 1937 trouwde prinses Juliana met Bernhard zur Lippe-Biesterfeld. Als herinnering aan dit huwelijk liet de toenmalige gemeente Zeeland twee rode beuken planten voor het gemeentehuis. In 1980 werd het oude gemeentehuis gesloopt, omdat het te klein werd voor het stijgende aantal ambtenaren. De Schaijkse architect Jan de Jong ontwierp het nieuwe gemeentehuis in Bossche School-stijl. Tijdens de bouw bleven de bomen gewoon staan, maar enkele jaren later werd de beuk die recht voor het gemeentehuis stond toch geveld. In 2018, bij de reconstructie van de Zeelandse Kerkstraat, stond de overgebleven beuk opnieuw in de weg. Maar vanwege zijn betekenis als herinneringsboom is hij blijven staan.”

'Sporen uit het verleden'
PTL begon drie jaar geleden in samenwerking met de heemkundekringen in de gemeente met het project ‘Sporen uit het verleden’. Op zo’n 40 locaties in Landerd, onder meer bij molens, monumenten, Mariagrotten en burgemeesterswoningen, hangen inmiddels infopanelen waarop het verhaal van de gebouwen of objecten wordt verteld. Een fietsroutekaart helpt om
de locaties te vinden. De fietsroute, die is te vinden op www.vvvlanderd.nl kan zelf samengesteld worden.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties