Zeeland

Meer inzicht in ziekte

Voorlichtingsavond over kanker in Ambianz Zeeland

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - In Ambianz wordt woensdag 18 april een indrukwekkende voorlichtingsavond over kanker gehouden. Voormalig huisarts Carel Otten legt in duidelijke en heldere taal uit hoe kanker ontstaat, wat er dan in je lichaam gebeurt en waarom de ziekte zo ongrijpbaar is. En waarom het zo belangrijk is om geld in te zamelen voor onderzoek, zoals tijdens de SamenLoop voor Hoop gebeurt. De avond is gratis toegankelijk en interessant voor iedereen die meer wil weten over kanker en/of er mee te maken heeft in de eigen omgeving. Annelieke Merx verzorgt een muzikaal intermezzo.

De presentatie is ontwikkeld door gepensioneerd huisarts Hans Manders uit Heesch. Hij heeft die vorig jaar gegeven in aanloop naar SamenLoop voor Hoop Heesch. De avond was een enorm succes. "Mensen waren na afloop zeer onder de indruk”, weet Ilse van de Laak. “Nu stelt hij alle materialen beschikbaar aan Otten voor een informatieve bijeenkomst in Zeeland.”

Beter inzicht
Gedurende de avond krijgen de toehoorders meer inzicht over de ziekte zelf. “We duiken best diep de materie in”, vertelt Ilse. “Wat gebeurt er in je lichaam? Vaak gaan celdelingen goed, maar wat als het misgaat? Hoe ontstaat kanker dan? Veel mensen weten dat niet. Je eigen lichaam maakt dan fouten. Om daar een beter inzicht in te verschaffen, organiseren we deze avond. Het is belangrijk dat we geld ophalen voor het KWF, maar het is ook goed dat er meer aandacht is voor de ziekte zelf. Bijna iedereen komt er op een gegeven moment toch mee in aanraking. Het maakt niet uit hoe oud of jong je bent. Kanker maakt geen onderscheid. Om die reden hopen we op een toegankelijke manier wat meer uitleg te geven.”
Verder is er een verpleegkundig specialist oncologie van ziekenhuis Bernhoven Uden aanwezig, net als Maag-Darm-Leverarts Ruud Schrauwen. Zij kunnen vragen uit de zaal beantwoorden, bijvoorbeeld over chemotherapie en de ontwikkeling van kanker.

Wand van hoop
Naast de presentatie die Carel Otten verzorgt, staat er ook nog een aantal wanden. Enkele met meer voorlichting over kanker, maar ook een muur van hoop. “Daarop vind je de resultaten van wat er al bereikt is door onderzoek”, licht Ilse toe. “Wat al behandeld kan worden, wat we kunnen doen om het leven op een aangename manier te verlengen.”
De voorlichtingsavond vindt woensdag 18 april plaats bij Ambianz aan de Kerkstraat 60a in Zeeland. De deuren gaan om 19.30 uur open, de presentatie start om 20 uur. De toegang is gratis. Van tevoren aanmelden is zeer gewenst, zodat de organisatie een indruk heeft van het aantal bezoekers. Uiteraard is iedereen op de avond zelf nog welkom. Je kunt Ilse van de Laak laten weten met hoeveel personen je komt door een mailtje te sturen naar ilse@laakie.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties