Zeeland

Heemkundekring Zeeland vestigt met tentoonstelling aandacht op Mariakapel

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Zondag 12 september is het Open Monumentendag. Een goed moment om de Mariakapel aan de Kapelweg in Zeeland in de schijnwerper te zetten, vindt Heemkundekring Zeeland, die zich het lot van de kapel aantrekt en een tentoonstelling organiseert.

"Het Mariakapelletje verkeert in slechte staat", geeft Piet Huvenaars namens de heemkundekring aan. "Na een flinke storm in het voorjaar van 2020 liep de kapel schade op aan het dak. Later bleek dat de balken vermolmd waren. Werk aan de winkel dus. Maar wie gaat dat op zich nemen? Oftewel, wie gaat dat betalen?"

Heemkundekring Zeeland kent het antwoord op deze vragen ook niet, wel wil de vereniging het probleem aan de orde stellen. Op zondag 12 september van 11 tot 16 uur presenteert ze daarom een kleine tentoonstelling in het kader van de jaarlijkse Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is ‘Mijn monument is jouw monument’.
Huvenaars: "Er wordt een bescheiden tent opgezet naast de kapel waar onder meer foto’s te zien zijn en waar heemkundeleden bezoekers aardige wetenswaardigheden over de kapel kunnen vertellen. Zo stond er ooit een ander Mariabeeld in de kapel. Het is vervangen door een minder kostbaar exemplaar.
De kapel is in 1948-1949 gebouwd uit dankbaarheid aan Maria dat het dorp Zeeland relatief goed door de oorlogsjaren heen is gekomen. Jaarlijks maakt het onderdeel uit van de Dodenherdenking op 4 mei."

Muurschildering
Aan de binnenkant is over een groot deel van de zeshoekige kapel een muurschildering aangebracht door priester/kunstenaar Egbert Dekkers. Deze beroemde Zeelandse kunstenaar vervaardigde de schildering in 1964 in een voor die tijd zeer moderne stijl. Zijn reliëfs en schilderwerken zijn in heel het land terug te vinden. "In Zeeland is slechts één werk van hem bewaard gebleven. Helaas heeft ook dit kunstwerk zeer te lijden onder de slechte staat van het gebouwtje."

Menig smeekbede moet daar uitgesproken zijn in de loop der jaren. Menig kaarsje opgestoken. "Maria heeft alle dorpsgenoten en passanten geduldig aangehoord en misschien wel vérhoord. Het is de stille kracht die ervan uitgaat. De aanraakbaarheid van het mysterie dat geloof heet. Zelfs in deze tijd, of misschien wel juist in deze tijd van ontkerkelijking, trekt het nog altijd veel bezoekers. Per jaar worden er ongeveer 2000 kaarsjes opgestoken."

Poolse mensen
Ans en Paul van Boxtel wonen pal tegenover de kapel en verzorgen het gebouw met veel toewijding. Ans vertelt: “Vorig jaar vonden we plotseling een foto van een jongeman in de kapel. Gewoon een geprinte foto in een plastic mapje. Sindsdien komen er regelmatig Poolse mensen in de kapel die daar allerlei zaken achterlaten: kaarsen, rozenkransen en teksten in het Duits."

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties