Zeeland

Op tweede paasdag

Heemkundekring Zeeland houdt tentoonstelling Elektro Evolutie

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Twee Zeelandse jongens van 15 jaar leggen een telefoonkabel onder de weg door. De kabel loopt van de Molenstraat naar de Oude Molenstraat. Ze graven de kabel in het wegdek tussen de klinkers door die netjes in een visgraat aangelegd zijn. Zo bellen ze gratis; net als hun moeders die ook wel van een babbeltje houden. De grote zwarte telefoon is een van de stukken die te zien is op de tentoonstelling Elektro Evolutie op tweede paasdag in het Heemhuis aan de Kleine Graspeel 3b in Zeeland.

Het is begin jaren 60. De jonge vrienden die graag experimenteren met de nieuwe technische snufjes zijn Adrie van der Bolt (foto) en Piet van Hal. De telefoon is een zwaar, zwart toestel met een witte draaischijf. In die tijd had nog lang niet iedereen telefoon in huis. Het wonder van de telefonie drong in de jaren 60 wel langzaamaan de huizen binnen. Meestal in de hal, want een telefoon in de drukke huiskamer gaf te weinig privacy tijdens het gesprek. Menig huisvrouw streek haar schort glad voordat ze de hoorn van de haak tilde. Telefoneren, dat was niet zomaar iets.

Adrie van der Bolt (72) ‘speelt’ nog altijd graag met elektronica en bouwdozen. De eerder opgedane ervaring komt nog altijd van pas. Inmiddels maakt hij al jarenlang onderdeel uit van de commissie Tentoonstellingen van de heemkundekring Zeeland. Terwijl hij nog eens een oude radio verzet en de telefoon keurig in de vitrinekast plaatst, vertelt hij graag over 'vroeger': “We vonden het leuk. Alleen al het feit dat je met die ander kón praten via de telefoon. Dat we gratis belden, was eigenlijk maar bijzaak.” Hij gaat verder: “Bouwdozen van Pionier zijn dus ook een passie van mij. Ik kreeg er een voor Sinterklaas in 1957. Ik was toen 10 jaar. Op zondagmiddag begon mijn vader te bouwen. Urenlang was hij bezig en ik mocht alleen maar kijken. Het werd tijd om boterhammen te eten en de radio deed het nog steeds niet. Na het eten kon ik me niet meer inhouden en begon er aan te rommelen. En ja, geluid! Verdorie, zei mijn vader. Daar heb ik nou de hele middag aan gewerkt. En nou doet-ie-ut."

Door de verhalen komen die oude voorwerpen weer tot leven. Een tweede leven. Voor de immer telefonerende jongeren van nu, moet dit een wonderbaarlijke story zijn. Op de tentoonstelling zijn allerlei voorwerpen te zien. De metamorfose van de telefoon is misschien wel het meest exemplarisch binnen de elektronische ontwikkeling.

De tentoonstelling Elektro Evolutie is te bezoeken op tweede paasdag van 11 tot 17 uur, op woensdag 24 april van 13.30 tot 15.30 uur en op maandagavond 29 april van 19.30 tot 21.30 uur. Entree bedraagt 2 euro. Kinderen en leden van de heemkundekring hebben gratis toegang.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties