Zeeland

Uitzending precies 95 jaar na verwoestende cycloon

Heemkunde Zeeland blikt terug op stormramp Oost-Brabant 1925

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

OVENTJE - Het is maandag 10 augustus precies 95 jaar geleden dat er een cycloon over Oost-Brabant raasde. In slechts acht minuten tijd werden flinke vernielingen aangericht. In Zeeland vielen twee doden en werden 77 huizen, 32 schuren en 1 molen verwoest. In Langenboom werden 29 gebouwen getroffen, waaronder de kerk en school. Heemkundekring Zeeland neemt je mee terug in de tijd naar de gebeurtenissen in 1925 met een presentatie in woord en beeld op Landerd-TV.

Er zijn weinig tastbare herinneringen over van deze ramp die vooral ’t Oventje, de Trent, de Graspeel en Langenboom trof. Op 't Oventje vind je een herinneringsmonument: een omgewaaide mast die daar nog steeds ligt. In Langenboom is de prachtige tornadotuin te zien. Heemkundekring Zeeland heeft de verhalen opgeschreven van de mensen die de ramp meegemaakt hebben. Die verhalen zijn in 1985 vastgelegd in het boek 'Verwoest en vergeten'. Dit is te danken aan Cees Cornelissen en zijn zoon Noud. De heemkundekring wil weer aandacht schenken aan die gebeurtenis.

Woord en beeld
Het oorspronkelijke plan was een lezing over het onderwerp door Piet van Gerwen, maar dat is vanwege corona niet haalbaar. Het alternatief is een uitzending op Landerd-TV. De beelden laten het verhaal zien van de verwoestingen die maandag 10 augustus 1925 om zes uur 's avonds werden veroorzaakt door de cycloon. Na een korte inleiding komen de verwoestingen 't Oventje, Trent en Graspeel in Zeeland en van het kerkdorp Langenboom aan bod. Daarna gaat het verhaal verder over de hulpverlening. Ook in die tijd was de betrokkenheid van de Nederlandse bevolking groot. Koningin Wilhelmina bracht een bezoek aan het getroffen gebied en zowel landelijk, in de provincie als plaatselijk werden steuncomités opgericht. Nederlandse militairen kwamen helpen en er werden vele goederen en geld ingezameld.
In 2008 heeft de heemkundekring enkele bewegende filmbeelden van de ramp in Zeeland bemachtigd. Deze beelden zijn in het verhaal verwerkt. Het boek 'Verwoest en vergeten' is de bron voor de samenstelling van de presentatie geweest. Die wordt door Landerd-TV uitgezonden op maandag 10 augustus om 18 uur, op de minuut af precies 95 jaar na de ramp. Na al die tijd zijn de verwoestingen nog steeds niet vergeten.

Landerd-TV
De uitzending duurt vijftig minuten en is te zien bij L-TV op Ziggo (kanaal 44), Trined (kanaal 515), Telfort-XS4all (kanaal 1330) en Tele2 (kanaal 828). De aflevering wordt die week regelmatig herhaald. Verder kun je altijd online terug kijken op www.landerd-tv.nl/uitzending-gemist

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties