Zeeland

Haantjesgedrag

Door Jan Willems

Er was onlangs nogal wat heibel over de producten van de Vegetarische Slager. Deze zou niet meer de waren mogen aanprijzen met n.b. vegetarische hamburgers. Het werd bijna een nationale rel, en de Vegetarische Slager had zich geen betere reclame kunnen wensen. In de media verschenen schuddebuikende reacties, zoals je mag geen roze olifanten meer zien als gevolg van een overvloed aan drank, geen bange wezel wezen, niet de kat uit de boom kijken, een luizenleven leiden, een grijze muis zijn, en zo kon je wel tot middernacht door gaan. De Vegetarische Slager lachte zich een knoop in de rug, en zag zijn omzet fors stijgen, dankzij het bittere gedrag van zijn tegenstanders. En toch... de man heeft niets anders gedaan dan wat eerder geschiedde, volgens de voorbeelden die je in de winkels vindt:

Bijenhoning of bloemenhoning. Wat goed, dat het duidelijk wordt vermeld. Je zou je anders kunnen afvragen, of het misschien vervaardigd wordt van het overgebleven leer uit de schoenfabriek, of zo... De toevoeging bijen/bloemen werkt dan ook zeer verhelderend en heeft derhalve een heilzame functie.

Zo heb je ook bakkersspeculaas. Eerder werd dat niet vermeld, en als kind dacht ik dat deze lekkernij, iedere november met een grote stoomboot vanuit Spanje in Nederland arriveerde, maar een klas verder leerde ik het woord speculanten. Helaas! Dat waren, volgens de juf, meneren in donkere pakken en een strik om een dikke nek, die met het pensioengeld van de juf gokten: weer mis. Wat goed van de vervaardiger, dat deze duidelijk meldt, dat speculaas van een bakker komt. Waren er maar meer mensen als hij! Bakken is bakken, mogelijk had ik speculaas anders altijd gezien als een nevenproduct, afkomstig uit een steenfabriek.

Ja, en dan heb je nog zo iets, als slagersrookworst. Laat ik aanvankelijk verondersteld hebben, dat dit product iets was, wat overbleef als gevolg van brand. Dus eerst was er worst en toen brandschade. Maar waar vuur is, is ook rook. En die rookworst was dus aanvankelijk gewone worst, die wat lang in de rook had gelegen, waardoor deze van smaak veranderde, en de naam 'rookworst' werd. Godzijdank achteraf, dat de meester me 100 maal liet schrijven: 'En rookworst komt van de slager, en niet via de brandweer'... 'en netjes schrijven.' Leest u deze regel 100 x, teneinde u een oordeel te vormen, van deze meedogenloze straf! Ik heb het maar niet over boerenmetworst en bier van de brouwer, want u begrijpt dat dit niet door een zilversmid wordt vervaardigd…

Echter, het kan nog bonter! Eerder verhaalde ik van de eieren en hun benamingen. Let op, wat ik laatst las! HENNENeieren. Nee, het is nog lang geen 1 april. Ja, werkelijk! Spontaan scheurde mijn broek overdwars open, en ging mijn haar steil overeind staan, alsof ik aan een hoogspanningskabel had gelikt…Zo erg, dat de nabije winkelbediende zich krom schrok. Dit geloof je toch niet meer! Dit moet bedacht zijn op een maandagmorgen… ondanks verweer van diens collega’s, door een alfamannetje met haantjesgedrag…

Namens Bureau Bijzonder Bestempelde Bijlagen,
Jan Willems

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties