Zeeland

Operatie Market Garden 2019

Grote colonne legervoertuigen trekt door Zeeland en Grave

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - Op 17 september 1944 begon de grootste luchtlandingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse, Britse en Poolse luchtlandingstroepen zouden belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren innemen waarna grondtroepen over de bruggen snel zouden kunnen oprukken naar het IJsselmeer. Dit wordt in 2019 groots herdacht met twee grote colonnes van honderden originele legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en een educatief 'basecamp' op de Vlagheide in Schijndel.

Route Zuid
Op zaterdag 14 september is een colonne van 400 originele legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog op de weg te bewonderen. Om 9 uur vertrekken de voertuigen vanuit Leopoldsburg in België en volgen dezelfde route als de bevrijders in 1944 via Valkenswaard en Aalst naar Eindhoven. Daar is op de Kennedylaan een lunchstop van 12.30 tot 14 uur waarbij de voertuigen van dichtbij zijn te bekijken. Vervolgens gaat de rit via Son en Breugel en Sint-Oedenrode naar Veghel om rond 16 uur via Eerde op het basecamp bij Schijndel te eindigen.

Basecamp 
Van zondag 15 tot en met zaterdag 21 september is het basecamp van 9 tot 18 uur geopend voor het publiek. Op het basecamp, een kampement in Tweede-Wereldoorlogstijl, zijn veel van de deelnemende voertuigen de hele week nog van dichtbij te bekijken. Daarnaast wordt hier op een educatieve manier aan de hand van displays verteld hoe het er in de oorlog in de omgeving aan toeging en hoe onze bevrijders in 1944 leefden, woonden en werkten.
Programma basecamp:
15 september: Flyby historische vliegtuigen; 17 september: Parachutistendropping naast het basecamp; 19 september: Veteranendag; 21 september: Flyby historische vliegtuigen.

Niet alleen het leven van de soldaten aan het front wordt hier uitgebeeld. Om ‘het gevecht’ mogelijk te maken zit er een heel aantal disciplines achter het front, hierop ligt de nadruk. Denk aan logistiek, brandstofdepot, mobiele werkplaats, genie, veldkeuken, radiopost, veldhospitaal etcetera. Het basecamp is te vinden aan de Dakotaweg in Schijndel.

Route Noord 
Op zondag 22 september om 7 uur vertrekken ruim 450 voertuigen van het basecamp in Schijndel met als eindbestemming Nijmegen. Dit is in 2019 de grootste colonne met originele legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Via  Veghel, Mariaheide, Uden, Zeeland en Grave rijdt de colonne naar Alverna, waar wordt gepauseerd van 9.30 tot 13 uur. Vervolgens trekt de stoet via Overasselt, Heumen, Mook, Groesbeek en Berg en Dal naar Nijmegen, waar rond 15.30 uur de finish is ter hoogte van de brug 'De Oversteek'. Daar zijn op het water tevens amfibische voertuigen te bewonderen.

Voor meer informatie en de mogelijkheid om vooraf tickets aan te schaffen zie www.omg2019.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties