Zeeland

Goudhaantje 2018 bij Vogelwacht Uden: Jos van der Wijst uit Zeeland

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND/UDEN - Vogelwacht Uden roept elk jaar een lid uit tot Goudhaantje van de club. Een Goudhaantje heeft zich extra verdienstelijk gemaakt in het afgelopen jaar. In de jaarvergadering is Jos van der Wijst uit Zeeland uitgeroepen tot Goudhaantje van 2018.

Jos is al jaren actief lid bij Vogelwacht Uden. Vaak is hij, ondanks zijn drukke werkzaamheden, aanwezig bij allerlei activiteiten, zoals excursies, lezingen en publiekswandelingen. Elk jaar neemt Jos een gebied voor zijn rekening en onderzoekt dit met enkele anderen op aanwezigheid van broedvogels volgens de zogeheten BMP-methode (Broedvogelmonitoring). Aan de hand van diverse bezoeken in de vroege ochtend en late avond wordt het gebied bezocht en worden zangposten in beeld gebracht. Volgens bepaalde spelregels kan hieruit een goed beeld verkregen worden welke vogels gebruik maken van het gebied. Een tijdrovende bezigheid.

Natuurbelangen verbeteren
Door zijn politieke ervaring is Jos vooral bezig om de natuurbelangen (en dus ook de belangen van vogels) aan te kaarten en te verbeteren. Hij is tevens voorzitter van Stichting Natuurorganisaties De Maashorst, waarin ook Vogelwacht Uden zitting heeft om deze belangen naar voren te brengen. Ook als voorzitter van het Natuurcentrum De Maashorst heeft Jos een spilfunctie en is daarom ook vaak aanspreekpunt van diverse natuurzaken in De Maashorst.
Vogelwacht Uden is trots op wat ze bereikt hebben met dit gebied, begraast door grote grazers en bevolkt door onder andere de raaf, grauwe klauwier en wespendief. Mede door Jos zijn inzet is het gebied geworden tot wat het nu is, een benoeming tot Goudhaantje is meer dan verdiend!

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties