Zeeland

Met live muziek en presentatie jubileum-cd

Gitaarclub Leyenda viert 50-jarig bestaan met tentoonstelling

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Pas tien jaar na de oprichting kreeg de gitaarclub definitief een naam: Leyenda. Een naam met een Spaans vleugje folklore en passie. Leyenda is een muziekstuk van de Isaac Albaniz die de flamenco liet doorklinken in zijn composities. Inmiddels bestaat de Zeelandse gitaarclub een halve eeuw en is het tijd om dat te vieren met een overzichtstentoonstelling in het Heemhuis in Zeeland. Op zaterdagavond 2 juni van 19 tot 22 uur en zondag 3 juni van 11 tot 17 uur worden er veel leden en oud-leden verwacht. Maar iedereen welkom. De toegang is gratis.

Erelid Antoon van Dongen was jarenlang voorzitter; daarnaast legde hij een indrukwekkend archief aan met veel foto’s en documenten. Dat komt heel goed van pas nu. Maar bij een gitaarclub draait het natuurlijk vooral om geluid. Dus ook oude opnames zijn er nog volop. Antoon: “Dat deden we destijds met band- en cassetterecorders. We willen een kleine bioscoop inrichten voor beeld- en geluidsfragmenten.”
Zo bestaan er nog opnamen van de tienermissen uit de jaren ’70. Dat vormde destijds een belangrijk onderdeel van de gitaarclub, net als de deelnames aan wedstrijden met andere gitaarclubs uit de regio. Antoon vertelt lachend: “Ik heb nog het materiaal van een totaal mislukte tienermis. We hadden bedacht om allerlei geluiden te laten horen tijdens het uitdelen van de communie; sirene, babygeluiden, brandweer, onweer dat soort dingen. Maar we hadden het van te voren niet goed getest en het geluid stond veel te hard. De mensen schrokken zich rot en dachten dat de kerk instortte.”

Anekdotes en verhalen genoeg dus. Maar na tientallen jaren als voorzitter gaf hij rond het jaar 2000 de voorzittershamer door aan Stefan Emons. Onder zijn leiding draait de club met 140 leden nog volop door. Er is ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan een cd uitgebracht waarop alle leden enkele nummers ten gehore brengen. Er zijn 500 exemplaren gemaakt en die worden tijdens de tentoonstelling te koop aangeboden voor 5 euro. Elke groep gitaristen heeft liedjes uit vijftig jaar muziekgeschiedenis op de plaat vastgelegd.

Wat er verder nog te beleven valt? Een bijna twee meter grote gitaar, de gewonnen bekers, allerlei attributen en handgemaakte affiches en natuurlijk is er muziek. Tijdens de tentoonstelling zal er steeds door kleine groepjes akoestische optredens gegeven worden. Ooit ontstond Leyenda in de roerige jaren ’60 vanuit Stichting Jeugdbelangen en waren ze vooral actief tijdens de tienermissen. Nel Basten bedacht dus pas later de naam Leyenda; wat letterlijk ‘legende’ betekent. Een legende die nog steeds springlevend is.

De onthulling van de naam in 1977.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties