Zeeland

Geslaagde kijkdag bij AgroProeftuin De Peel

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Collectief Agrarisch Natuur Beheer (ANB) Oost-Brabant hield vrijdag 27 september een kijkdag bij AgroProeftuin De Peel. Hier liggen demovelden die dienen als voorbeeld en ter inspiratie voor boeren die aan agrarisch natuurbeheer doen. Deze proeftuin van AgriFood Capital omvat in totaal 35 hectare, waarvan ANB Oost-Brabant er 5 mag gebruiken voor haar demo- en proefvelden. Diverse ondernemers, kennisinstellingen en overheden zijn hier aan de slag zijn met vernieuwingen in en verduurzaming van de agrarische sector.

Er kwamen ruim twintig boeren en geïnteresseerden naar deze kijkdag. Een bewijs dat agrarisch natuurbeheer leeft. De meeste mensen kwamen uit de buurt, maar sommige kwamen van verder: uit Venray, Vessem en Aarle-Rixtel. Tijdens de rondleiding langs de verschillende demovelden gaf Jan Ottens, veldmedewerker van ANB Oost-Brabant, op deskundige wijze uitleg over de verschillende mogelijkheden voor boeren om aan natuurbeheer te doen. Daarna vertelde Ronald Luijkx, innovatiemanager AgroProeftuin De Peel, over de proeftuin als geheel en het belang hiervan voor de landbouw van onze regio.

Luzerne
Veel interesse was er voor het pakket ‘vogelakker’. Zo’n akker bestaat uit luzerne en stroken met een bloemenmengsel. Luzerne is een vlinderbloemige plant die geen kunstmest en stikstof nodig heeft. Het is een prima en smakelijk voer voor melkvee, een mooie aanvulling op gras en mais. Het is bovendien een enorme bodemverbeteraar, bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig, en kan extreem goed tegen de droogte. Het ideale gewas voor de hoge zandgronden. Dit gewas maakt dat agrarisch natuurbeheer en modern boeren goed te combineren zijn.

Biodiversiteit
Dat deze proeftuin de biodiversiteit bevordert staat buiten kijf. Alsof het afgesproken werk was, lieten zich spontaan drie torenvalken zien. In de lucht biddend boven de proefvelden, want ze weten dat daar muizen zitten. Zelfs de fraaie gele luzernevlinder toonde zich aan het publiek. Dat alles in een jaar tijd op een plek waar het tot voor kort armoe troef was met de biodiversiteit!

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties