Zeeland

Geen Prins Carnaval voor Zeelandse Smouskes

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SMOUSENRIJK - Het Zeelandse Smousenrijk zal het komende carnavalsseizoen beleven zonder nieuwe hoogheden. "Het was voor ons als bestuur geen makkelijke beslissing", zegt voorzitter Danny van den Heuvel van De Smouskes, "maar gezien de huidige maatregelen en onzekerheid omtrent het coronavirus hebben we deze beslissing met pijn in het hart moeten nemen."

Normaal starten de Smouskes al voor de zomervakantie met hun zoektocht naar een nieuwe prins, prinses en adjudant. Ze zouden op dit moment al ruimschoots bezig zijn met de voorbereidingen van de onthulling rond de elfde-van-de-elfde en de daaropvolgende receptie.
"Deze bijzondere ervaring maak je als prins slechts één keer in je leven mee", vult bestuurslid Arno van Ras aan. "We gunnen het de nieuwe hoogheden om dit in zijn volledigheid te ervaren. Daarvoor is de situatie omtrent corona nu veel te onzeker." Omdat de vorige hoogheden reeds op carnavalsdinsdag zijn afgetreden en het een Zeelandse traditie is om jaarlijks een nieuwe prins te kiezen, heeft het bestuur besloten om de komende carnaval in te gaan zonder nieuwe hoogheden.

Carnavalsactiviteiten
Aangezien er geen nieuwe hoogheden komen, gaan ook de onthulling en receptie niet door. "Over de andere activiteiten richting carnaval en tijdens carnaval zelf hebben we nog geen definitieve beslissingen genomen", vervolgt Van den Heuvel. "We zijn en gaan in overleg met de horeca, gemeente Landerd, onze eigen leden en de deelnemers van bijvoorbeeld de pronkzittingen en optocht om de mogelijkheden en onmogelijkheden te bespreken."
Er wordt met alle belanghebbenden gesproken of er manieren zijn om de verschillende activiteiten toch vorm te geven binnen de geldende maatregelen. Doordat het erg onzeker is hoe de coronacrisis zich gaat ontwikkelen is dit een lastig proces volgens de bestuursleden. "Omdat een activiteit als de pronkzitting of optocht voor ons en alle deelnemers en vrijwilligers veel voorbereiding vergt, zullen we op een gegeven moment toch de knoop door moeten hakken of we het door laten gaan of niet", licht Van Ras toe. "Wij zijn een club die liever in mogelijkheden dan onmogelijkheden denkt, dus we gaan proberen te bekijken wat er wél kan. Hierover wordt tijdig gecommuniceerd."
"Vooralsnog is het erg lastig om in te zien hoe we carnaval plaats kunnen laten vinden met de maatregelen zoals deze nu gelden en zonder dat er een vaccin beschikbaar is, maar we geven niet zomaar op", besluit Van den Heuvel.

Jeugdcarnaval
Omdat voor de jeugd, en specifiek de basisschooljeugd, andere regels gelden dan voor volwassenen gaat het bestuur en de jeugdcommissie ook in gesprek met de Zeelandse scholen en andere partners van het jeugdcarnaval. Samen bekijken ze wat de mogelijkheden zijn om de jeugdonthulling en -receptie en andere jeugdactiviteiten in aanloop naar en tijdens carnaval wel plaats te laten vinden binnen de coronaregels die gelden voor de jeugd.

Blijf op de hoogte
Alle informatie omtrent het komende carnavalsseizoen van de Smouskes zal zo snel en goed mogelijk gecommuniceerd worden. Hou hiervoor de social media kanalen en de website van de Smouskes (www.smouskes.nl) in de gaten.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties