Zeeland

Fittestdagen in Zeeland groot succes

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - In Zeeland zijn het afgelopen jaar vier fittestdagen geweest voor mensen in de leeftijd tussen 50 en 75 jaar oud. Daar gaven niet minder dan 260 inwoners zich voor op. Zij doorliepen een soort van parcours in de Pater Bergsmazaal in Compostella. Er werd niet alleen naar het fysiek gekeken, maar ook naar het welbevinden van iemand. In een afsluitend gesprek namen de deelnemers samen met iemand de uitkomsten van de verschillende testen door. Op basis daarvan ontvingen ze tips en adviezen. De reacties zijn na afloop erg positief.

De Zeelandse fittestdagen komen voort uit een samenwerking tussen Zorgcoöperatie Zeeland, KBO Zeeland en GGD Hart voor Brabant. Deze organisaties trekken al ruim anderhalf jaar samen op om de ouderen van Zeeland te bereiken. Ze hielden eerder al de voorstelling '...en ze leefden nog lang en gelukkig' van Helder Theater over hoe je gelukkig en gezond oud kunt worden. Het begon in oktober 2018 met de bijeenkomst 'Vitaal ouder worden, gezond genieten'.

Preventie
De organisatie en coördinatie liggen in handen van de vrijwilligers Maria Willems, Jeanne van de Laar en Toos Dekkers. Zij worden ondersteund door José Heijnen van de GGD en gezondheidsopbouwwerker Helma Vermeer. Allemaal zijn ze blij met het resultaat. “Je moet het zien als een stukje preventie”, legt Helma uit. “Het is een manier om mensen te wijzen op dingen waar ze zelf invloed op hebben. Dat heeft echt niet iedereen in de gaten.”
Dat blijkt onder meer uit het feit dat toch een aantal deelnemers eruit is gevist door de huisarts. “Die mensen hadden zelf niet in de gaten dat er iets aan de hand was”, zegt José. “Dat loopt uiteen van bloedsuiker tot overgewicht. Zij hebben een doorverwijzing gekregen naar de huisartsenpraktijk voor extra controle. Daarom is het fijn dat professionals die dagen zelf aanwezig zijn. Je zit meteen bij de juiste persoon en je kan dan direct een afspraak maken.”

Controle
Iets anders dat opvalt, is dat mensen niet altijd in de gaten hebben dat periodieke controle nodig is na de constatering van een kwaal. “Bijvoorbeeld als je een hoge bloeddruk hebt”, begint José. “De huisarts schrijft medicijnen voor en vaak wordt er dan niet meer naar omgekeken. Die taak ligt bij jezelf. Daar hebben we mensen op proberen te wijzen; een appèl op de eigen verantwoordelijkheid.”
Ook de doorverwijzingen naar de opticien en audicien staken erbovenuit. “Die waren respectievelijk drieëndertig en tweeënveertig procent”, weet Maria. “Het is heel belangrijk dat je je ogen en oren blijft controleren.”

Zingeving
De aanwezige partijen keken niet alleen naar de fysieke gesteldheid van de deelnemers. “Het welzijn en welbevinden van iemand is ook heel belangrijk”, vindt Helma. “Dat gaat onder andere over de vraag: hoe vul je het leven in? Daar hebben we naar gekeken vanuit de positieve gezondheid. Het zijn gesprekken die je normaal niet zomaar voert. In ieder geval niet bij de huisarts of fysiotherapeut. Het was fijn om op die manier met mensen te praten. Daar heb ik veel huisbezoeken aan overgehouden om samen met mensen toch net iets verder te kijken.”
Na afloop vangt de organisatie veel geluiden op van dankbaarheid. "Mensen vertelden dat ze blij waren dat iemand echt de tijd voor hen nam", zegt Toos. "Wat de mensen uiteindelijk doen met de uitslagen is volledig aan henzelf. Wij kunnen niet anders dan ze bewustmaken van de opties. Toch merken we dat veel mensen wel gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan. Dat komt door het totale plaatje. Alles heeft met elkaar te maken. Dat kan net de motivatie zijn om eens een andere keuze te maken."

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties