Zeeland

Filmavond en fototentoonstelling Objectief Zeeland groot succes

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - In dorpshuis De Garf in Zeeland was vrijdag 2 februari de aftrap van meerdere filmavonden met oude beelden. Zondag 4 februari volgde een fototentoonstelling met HDAV-beelden. De organisatie lag in handen van foto- en filmclub Objectief Zeeland.

Met een nagenoeg volle zaal startte de avond met het jaarjournaal van 1974, waarbij het oude gemeentehuis met de ambtenaren getoond werd. Na de pauze werd de film van de installatie van Zeelands laatste burgemeester, Ben Schellekens in 1980 getoond. Duidelijk waarneembaar was dat de filmgroep van Objectief in de jaren weer had bijgeleerd.
Zondag 4 februari werd de tentoonstelling gehouden die eigenlijk bedoeld was voor de Wintermert. Omdat die niet door is gegaan, heeft Objectief zelfstandig een tentoonstelling georganiseerd. Getuige het grote aantal bezoekers, net als bij de filmavond, is dit een succes te noemen.

De filmavond was de eerste van een serie. De volgende is gepland op vrijdag 23 maart, wederom in De Garf. Onderwerpen die avond zijn onder meer een journaal uit 1975 van ongeveer drie kwartier met vijfiten onderwerpen als de Kringgildedag Land van Cuijk, de H. Mis ter ere van het zestigjarig priesterschap van Pastoor van Tartwijk, de verkaveling van het bovengrondse elektriciteitsnet op de Graspeel, tien jaar INKA-week, een tentoonstelling van de Heemkunde, Vogelwacht en Monumenten Brabant en de kerstviering in het bejaardenhuis Compostella. Verder nog een zestien minuten durende samenvatting van de restauratie van drie Zeelandse molens (1975-1977). Tijdens de film wordt uitleg gegeven over het tot stand komen van deze werkzaamheden door zowel burgemeester Frans Verheyen als de drie molenaars. Tot slot nog het broodbakken door Anna van de Wijst in een met rijsbossen gestookte oven. De oven was gebouwd in ’n zogenaamd bakhuisje. De film is in zijn geheel in dialect ingesproken.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties