Zeeland

Keeper Frank Baas is op zijn plek in Zeeland

'Festilent gaat weer bovenin meedoen'

Door Siem van Merwijk

ZEELAND - ‘Daar kom je niet snel tussen!’ is een veelgehoord cliché voor nieuwe inwoners van een dorp. Hoewel het in veel gevallen een treffende uitspraak is, gaat deze niet op voor Frank Baas (28). De liefde bracht hem twee jaar geleden vanuit Geldrop naar Zeeland, waarna de doelman zichzelf aanmeldde bij de plaatselijke voetbalclub. Van inburgeringsproblemen had Baas totaal geen last, hij stond direct zijn mannetje onder de lat bij Festilent. “Ik ben hier vanaf het eerste moment geweldig opgevangen”. (foto: Matt Gerrits)

In en bij Geldrop bestond de gehele zondag van Baas uit voetballen. Bij de eersteklasser keepte hij wekelijks in het tweede elftal, waarna hij vervolgens op de bank zat bij het eerste. “Op zondag reed ik dan wel eens na mijn eigen wedstrijd in mijn eentje van Tilburg naar Heerlen, om vervolgens negentig minuten op de bank te zitten.”

Hoofdmacht van VV Geldrop
Slechts drie keer werd zijn geduld beloond, en keepte hij in de hoofdmacht van VV Geldrop. “Die wedstrijden waren op vrij hoog niveau met veel publiek, dat zijn wel mooie ervaringen als voetballer.”

Kilometers
Dat Baas zijn momenten bij Geldrop koesterde blijkt wel uit het feit dat hij het rijden van talloze kilometers jarenlang voor lief nam, zelfs toen hij nog in Zeeland woonde. “Dan reed ik de 45 kilometer naar Geldrop en ‘s avonds weer terug.” De talloze uren op de weg braken ook de geduldige Baas op, waardoor hij besloot de stoppen bij Geldrop.

De liefde
Het logische vervolg was de stap naar Festilent, de club in het dorp waar de liefde Baas ruim een decennium geleden bracht. “We wonen nu twee jaar samen in Zeeland, maar ik ben al elf jaar samen. De meesten ken ik dus al veel langer omdat ik hier al zo lang kom.”
Zo werden de lijntjes met Festilent al ver voor zijn komst gelegd. “Ja, ik ben door de vriendengroep van mijn vriendin al een aantal keer benaderd, maar toen vond ik het nog te leuk bij Geldrop om te stoppen.”

Winterse transfer
Na een half seizoen pendelen tussen de twee dorpen stopte Baas in de winterstop. “Het ging echt niet meer, dus toen ben ik halverwege het seizoen gestopt. Daarna heb ik zelf contact opgenomen met Edwin (Peters, red.). Hij zag mijn komst als doelman wel zitten, maar eigenlijk moesten we dus nog een half jaar wachten op het nieuwe seizoen voordat we konden overschrijven.”
Normaliter zijn winterse ‘transfers’ bij amateurclubs niet toegestaan, als een speler over een afstand van meer dan veertig kilometer verhuisd wordt er echter een uitzondering gemaakt bij de KNVB. “Zo kan het dat ik nu voor mijn derde seizoen bij Festilent sta in plaats van tweede.”

Nick van der Horst
In zijn derde seizoen komt er met Nick van der Horst een geduchte concurrent over voor Baas. De uit Zeeland afkomstige doelman komt over van UDI’19. Op het moment van schrijven zijn beide nog verwikkeld in een strijd om de eerste doelman van Festilent te worden. “Het is natuurlijk het leukst om in het eerste te keepen, maar het tweede heeft ook een geweldige groep. Zowel kwalitatief als qua sfeer.”

Waar hij bij Geldrop zijn gehele zondag opofferde aan voetbal, ziet Baas dit in Zeeland niet meer gebeuren. “Bij aanvang van dit seizoen hebben zowel Nick als ik aangegeven bij één team te willen keepen, en niet daarnaast ook nog op de bank te zitten bij het andere.”

Rooskleurige toekomst
Eerste keeper of niet, Baas voorspelt Festilent een rooskleurige toekomst toe. “Vorig seizoen hebben we laten zien waartoe we in staat zijn, ik denk dat dat dit jaar niet anders zal zijn.” Waar andere clubs promotie afdwongen via de KNVB greep Festilent net mis. Terwijl sommige clubs zichzelf enorm belazerd voelden doordat zij een promotie misliepen, was dit in Zeeland niet echt het geval. “Nee, we kwamen volgens de reglementen gewoon net te kort. Dus daar is niets aan te doen.”
De manier van spelen is volgens Baas een succesformule waar trainer Edwin Peters de credits voor mag krijgen. “Na zijn komst is het voetballend vermogen van de ploeg enorm toegenomen, dat is natuurlijk ook het verdienste van de trainer.”

Baas durft Festilent dan ook vol vertrouwen een van de best voetballende ploegen uit de competitie te noemen. “Samen met VESTA’19 en CITO denk ik dat wij het mooiste voetbal spelen.” Mooi voetbal is natuurlijk geen garantie voor succes, maar toch denk Baas dat de drie ploegen met het mooiste voetbal volgend seizoen voor de titel moeten strijden. “Gezien de resultaten van vorig seizoen en de huidige selecties denk ik dat het een mooie strijd wordt, we gaan het zien!”


Selectie Festilent
Bauke van Tilburg
Jochem Fleuren
Bram Geurts
Chiel Nooijen
Chiel van Hout
Daan Manders
Daan van Son
Frank Baas
Guus van Hout
Hidde van Dongen
Ies van Dongen
Jaap van de Berg
Jasper van de Berg
Jelle van den Heuvel
Jens Hendriks
Jens van de Wijngaard
Jeroen Disveld
Jurn van Thiel
Jurre Willems
Just de Klein
Mart Bongers
Max Jacobs
Nick van der Horst
Niels Schonenberg
Niels van den Brand
Pepijn Schonenberg
Rens Schonenberg
Ruud van Bakel
Sjoerd van den Heuvel
Stan Zonnenberg
Stijn van Hout
Sven van Kampen
Thieu Bongers
Thieu Dekkers
Tom Cissen
Tom Laurenssen
Willem van der Loop
Yazir Ahkim

Trainer:
Edwin Peters


Ass.-trainer:
John Veld


Teammanager:
Rob de Groot

Verzorger:
Cees Jans


Grensrechter:
Ton Thorn


Keeperstrainer:

David van der Wijst

www.festilent.nl 

 

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties