Zeeland

Zeelander Maarten van den Elzen verrichtte jarenlang inlichtingenwerkzaamheden voor Defensie

‘Fantastisch dat ik mijn verhaal op deze manier kan vertellen’

Door Siem van Merwijk

ZEELAND - Gedurende zijn carrière verrichtte Maarten van den Elzen vele inlichtingenwerkzaamheden voor Defensie. Tijdens deze geheime operaties maakte hij logischerwijs de nodige dingen mee. Mooie dingen, maar ook minder mooie. Voor de inwoner van Zeeland waren deze herinneringen aan zijn periodes in onder andere Afghanistan, de Balkan en het Midden-Oosten dan ook de reden om hier een verhaal in romanvorm over te schrijven. Met succes, want zijn boeken Zwarte Valk 1 en 2 zijn inmiddels verkrijgbaar en deel 3 is reeds in de maak.

“Toen ik begon met schrijven dacht ik echt: Holy shit, wat zit er veel in mijn hoofd!” Deze overvloed aan herinneringen is de voornaamste reden voor het schrijven van Maartens boek Zwarte Valk. Dat het direct twee delen zijn heeft hier eveneens mee te maken. “Ik wilde een paperback maken, die zijn maximaal 800 pagina's. Maar toen ik eenmaal klaar was met schrijven was het verhaal sowieso al 1000 pagina's. Na wat wikken en wegen en advies van diverse mensen heb ik besloten om niets van deze 1000 te schrappen, dat was simpelweg zonde.” Vandaar nu dus direct twee delen van Zwarte Valk die naadloos op elkaar aansluiten. Het boek bestaat uit drie verhaallijnen die geïnspireerd zijn door operaties die hij uitvoerde voor defensie.

‘Werkzaamheden voor Defensie’ is niet het meest concrete antwoord wanneer je iemand vraagt wat hij precies doet voor de kost. In het geval van Maarten was het nu eenmaal een noodzakelijk antwoord. “Vanwege een geheimhoudingsverklaring kan je niet in details uitweiden over de diverse operaties die je voor defensie uitvoert.” Toch heeft Maarten weldegelijk direct een antwoord klaar op de aan hem veelgestelde vraag: “Tijdens mijn actieve dienstperiode classificeerde ik het opstarten en uitvoeren van sommige heimelijke operaties als ‘on-Nederlands’. Voorbeelden van deze operaties zijn het vergaren van informatie betreffende extremisme en terrorisme.”

Mede doordat deze vraag talloze keren gesteld werd, besloot Maarten te gaan schrijven. Hij beseft maar al te goed dat hij een uniek en turbulent bestaan heeft geleid en dat hij hierbij veel geluk heeft gehad. Niet alleen het geluk dat hij alles kan navertellen, maar ook het geluk dat hij heeft met zijn thuissituatie. “Mijn vrouw en dochter hebben onwijs veel begrip getoond voor mijn werk, ook als ik wel eens acht maanden weg moest. Dit heeft ook zeker invloed gehad op het feit dat ik er hier nog zo bij zit en alles op zo’n mooie manier kan vertellen.”

Marinus van den Elzen
Onder de naam Marinus van den Elzen heeft Maarten de boeken geheel zelf geschreven en gepubliceerd. Volgens Maarten een logische en bewuste keuze. “Het is echt mijn verhaal en ik wilde het per se op mijn manier vertellen. Een uitgever kon hier naar mijn idee nog wel eens invloed op hebben en daarom wilde ik alles zelf regelen.” Dat dit is gelukt blijkt uit het resultaat, waarvan de eerste exemplaren al verkocht zijn. “Voor mij is het natuurlijk fantastisch om te zien dat mensen mijn verhaal, dat ik als een spionageroman heb geschreven, willen lezen!” Maarten neemt de verkoop via de drukker zelf in beheer en heeft hierdoor ook persoonlijk contact met zijn lezers. Gezien zijn verleden is dit relatief nieuw voor Maarten. “Zo heb ik pas sinds kort Facebook, geweldig om dan te kunnen lezen dat mensen je verhaal mooi vinden.”

Zwarte Valk is te koop via www.boekenbestellen.nl en bij boekhandel Bruna aan de Passage 7 in Uden. De boeken kosten 15 euro per stuk.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties