Zeeland

Werkgroep van zorgcoöperatie doet foto's cadeau

Expositie over Zeelandse mantelzorgers bij Jumbo Eijsermans

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Mantelzorgers zijn onbetaalbaar. Als je deze onmisbare hulpverleners wil belonen voor het waardevolle werk dat ze doen, wat geef je ze dan? De werkgroep Mantelzorg van Zorgcoöperatie Zeeland kwam op het idee om de mantelzorgers in beeld te brengen. Het zijn niet zomaar mensen die op de voorgrond treden. Een foto van een onderwerp naar keuze als cadeau. Meerdere fotografen werkten hier belangeloos aan mee. Alle beelden zijn gebundeld tot een prachtige tentoonstelling die vanaf zaterdag 30 maart te bewonderen is bij Jumbo Eijsermans.

Het initiatief komt vanuit de Zeelandse zorgcoöperatie. “We zijn zonder vooropgezet plan begonnen”, vertelt gezondheidsopbouwwerker/wijkverpleegkundige Helma Vermeer. “De doelstelling was om de mantelzorgers in het dorp een cadeau te geven. Een mooie foto is nooit weg. Daar kan iedereen iets mee. Je wordt blij van een beeld of plaatje waar je graag naar kijkt. Daarom hebben we de keuze waarvan de mantelzorgers een foto wilde ook bij henzelf neergelegd.”
Helma gaat samen met Mariëtte Cornelissen aan de slag om het plan verder uit te werken. Ze plaatsen een oproep in 't Rookelijzer voor mantelzorgers om zich te melden. Ook via via komen ze met mensen in contact. De volgende stap is het vinden van fotografen. “Vervolgens heb ik de aangemelde mantelzorgers gekoppeld aan een beschikbare fotograaf”, legt Helma uit. “Zo ontstonden direct nieuwe verbindingen. Het is ook de reden dat we ervoor gekozen hebben om met meerdere fotografen te werken in plaats van slechts eentje voor iedereen. We wilden dat ze tijd hadden om echt contact te maken. Dat gebeurde ook, er ontstond iets moois. In totaal hebben zes fotografen beelden gemaakt voor elf mantelzorgers.”

'Heel bijzonder'
Eén van die fotografen is Marieke Bongers. “Ik kreeg een naam en telefoonnummer die voor mij onbekend waren”, vertelt ze. “Bij het maken van de afspraak herkende ik de stem ook niet, maar eenmaal daar bleek ik ze van vroeger te kennen. Het ging om een vader en zijn dochter als mantelzorger. Zij hadden goed nagedacht over wat ze wilden. Daarbij stond de plek centraal: de moestuin. Dus daar zijn we naartoe gegaan. Het was heel bijzonder dat ik zo dichtbij mocht komen.”
Ook de andere fotografen, onder wie Adriëtte van der Wijst en Marc van Zuylen, zijn onder de indruk van de mantelzorgers. “Het was de bedoeling dat de mensen helemaal zelf mochten bedenken waar ze graag een foto van wilden”, zegt Marc. “Wij zorgden alleen maar voor het beeld.” Adriëtte vult hem aan: “Ik kwam bij een stel thuis, de ontvangst was zeer warm en hartelijk. Ik ging eigenlijk voor een kennismaking, maar zij zaten al klaar in hun beste kleren. Gelukkig had ik mijn camera bij me. Het was een heel fijne ochtend.”

'Dubbel cadeau'
De mantelzorgers zijn heel blij met de foto's. “Ik heb zelf het onderwerp gekozen”, geeft Gerdie van Delst aan. “Ik zie het ook echt als cadeautje, voor mezelf en voor mijn moeder. Ze heeft er heel erg van genoten, en ik ook. Sterker nog, ik geniet er nog steeds van. Het is dus eigenlijk een dubbel cadeau. Eerst hadden we dat bijzondere moment samen en nu de foto. Ik durf best te zeggen dat wij mantelzorgers dit verdienen.”
Trudy van Zuylen is het hier roerend mee eens. “We zijn heel blij met dit cadeautje en de waardering die we van de gemeente Landerd krijgen”, vult ze aan. “De fotografen kijken als professional naar de beelden, voor mij is het iets persoonlijks. Daar ben ik intens blij mee.”

Supermarkt
Tijdens het proces houden de deelnemers een brainstorm om te kijken of de aandacht in Zeeland op de mantelzorgers gevestigd kan worden. “Je ziet aan iemand niet of hij of zij een mantelzorger is”, weet Mariëtte. “Daarom zijn we gaan kijken naar de opties voor een expositie. Het doel was zoveel mogelijk mensen bereiken. Er zijn veel locaties genoemd totdat iemand de Jumbo opperde. Iedereen komt in de supermarkt. John Eijsermans reageerde direct enthousiast op ons idee. Ook hebben we de mantelzorgers om toestemming gevraagd om de foto's tentoon te stellen.”
De onthulling voor genodigden is zaterdag 30 maart om 15 uur. Dit gebeurt in de Zeelandse bibliotheek in verband met de toegankelijkheid voor mensen die slecht ter been zijn. Onder anderen burgemeester Marnix Bakermans is aanwezig. Na het officiële gedeelte gaat iedereen naar de Jumbo aan de overkant van de straat voor de daadwerkelijke onthulling van de foto's in de winkel staan. Daar blijven ze een maand hangen. “Ik ben trots op de mantelzorgers in Zeeland”, besluit Helma. “Iedereen zal er een mening over hebben, maar de tentoonstelling is echt bedoeld om mantelzorg onder de aandacht te brengen. De mensen hoeven zelf niet per se op de voorgrond te staan. We laten graag de luchtige kant zien.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties