Zeeland

Bas Raaijmakers (23) van VV VCO heeft zin in nieuwe voetbalseizoen

'Eindelijk kunnen we echt meedoen'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

OVENTJE - Zes jaar geleden maakte een erg jonge lichting A-junioren bij VV VCO de overstap van de jeugd naar de senioren. Een seizoen eerder was de voetbalclub niet uitgekomen met een eerste elftal. Aan deze jongemannen toen de pittige taak om VCO weer op de kaart te zetten. Ze wisten dat het niet makkelijk zou worden, maar bleven jaar in, jaar uit knokken en trainen. Dit seizoen hopen ze in de vijfde klasse E de vruchten te plukken van hun doorzettingsvermogen. Met het vertrouwen zit het wel goed na overwinningen in de beker tegen Constantia uit Wanroij en OKSV uit Overlangel. De spelers zitten goed in hun vel en hebben zin om aan de competitie te beginnen. Spelverdeler Bas Raaijmakers (23) uit Zeeland blikt vooruit op het nieuwe seizoen.

Bas wordt zodra dat mag lid van VV VCO. Hij start als 5-jarige bij de mini-F'jes. Daar wordt de basis gelegd voor een team dat nu nog steeds met elkaar speelt. Op jonge leeftijd speelt hij al eerste klasse met zijn ploeggenootjes in de E. "Dat was echt een mooie periode", zegt hij glimlachend. "We zijn toen ook een keer kampioen geworden."

'Pittige periode'
Bas en zijn teamgenoten zijn amper 17 jaar oud als ze de overstap naar het eerste elftal maken. "We moesten wel", zegt Bas, "maar het was niet makkelijk. We waren allemaal nog erg jong en de zesde klas viel weg, daarom startten we in de vijfde klasse. Wat volgde was een reeks zware duels. Dat weet je van tevoren. Elke week leerden we ervan, stapje voor stapje werden we beter. In het begin kwam het aan op zoveel mogelijk tegenhouden, maar soms verloren we toch met dubbele cijfers. Dan baal je, want dat is nooit leuk. Toen waren we blij als we een doelpuntje maakten. Het liefst voetbal je lekker mee in plaats van dat je jezelf ingraaft. Verder mogen we niet klagen, want het team bestaat nog steeds. Met z'n allen samen hebben we deze route afgelegd om te komen waar we nu zijn."

Ondanks de zware wedstrijden en soms grote uitslagen laten Bas en zijn teamgenoten de kop niet hangen. "We wisten van tevoren natuurlijk dat het moeilijk zou worden", vervolgt hij. "Maar in deze groep zit wel potentie. We waren echt nog jong. Dat zijn we nog steeds. We spelen allemaal al zolang bij VCO, hier ligt ons hart. Nu is het moment aangebroken dat we mee kunnen gaan doen. Dat we zelfs mee moeten gaan doen. Tijdens de bekerwedstrijden hebben we al van ons laten horen. Nu moeten we die lijn doortrekken in de competitie."

'Posities dubbel bezet'
Het team zat al langere tijd in de lift. "Wat dat betreft kwam corona voor ons op het verkeerde moment", baalt Bas. "We zaten in een goede periode vol vertrouwen en toen werd alles stilgelegd. Binnen de mogelijkheden hebben we afgelopen anderhalf jaar flink doorgetraind. Dat zie je nu terug op het veld. Daarnaast hebben we de doorstroom van enkele jeugdspelers, waardoor veel posities dubbel bezet zijn. De spelers moeten vechten voor hun plek in de basis. Daar wordt een team altijd beter van. Dit is voor het eerst dat ik zoiets meemaak bij VCO. Het geeft echt een impuls aan onze kwaliteit. De sfeer binnen het team is positief. We gaan er samen voor en halen het beste bij elkaar naar boven."

VCO is het seizoen goed gestart met een 3-1 overwinning op het Wanroijse Constantia, titelkandidaat in de vierde klasse. De tweede bekerwedstrijd ging met 2-1 verloren tegen Achilles Reek. In de derde en laatste wedstrijd van de voorrondes werd OKSV Overlangel met 1-0 opzij gezet. "Je merkt dat we verder zijn dan we ooit zijn geweest. Nu zijn we een elftal om rekening mee te houden", waarschuwt Bas. "De vijfde klasse E is een leuke competitie met veel ploegen waar we in het verleden al eens punten tegen gepakt hebben. Denk aan FC Uden en Odiliapeel. Bijna alle clubs komen uit de Peel. Dat zijn tegenstanders waar we lekker tegen kunnen spelen. Niet tegenhouden, maar gewoon mee voetballen. De eerste jaren bij de senioren eindigden we altijd strak onderaan. Daarna was het een tijdje stuivertje wisselen met SV Ruwaard uit Oss. Nu verwacht ik dat we uit de onderste regionen weg kunnen blijven. De middenmoot is helemaal niet onrealistisch met het team dat er nu staat."

Voetbalmarketing
Met twee keer trainen plus een wedstrijd in de week is Bas veel met voetbal bezig. Ook buiten de lijnen gaat hij daarmee door. "Ik heb sportcommunicatie gestudeerd", vertelt hij. "Daarvoor heb ik onder andere stagegelopen bij PSV in Eindhoven en AZ Alkmaar. Sinds kort werk ik voor een voetbalmarketingorganisatie. Kort gezegd is het onze taak om voetballers op een positieve manier onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld wanneer bekende spelers hun invloed gebruiken voor een betere wereld. Zo start binnenkort een campagne waarbij een aantal spelers zich gaat inzetten voor een beter klimaat. Ik beheer de social media van die spelers. Namen mag ik helaas niet noemen, maar ik kan wel zeggen dat het onder meer gaat om een spelers van Ajax en een speler van FC Barcelona."

Ook binnen VCO zet Bas zich in als daar omgevraagd wordt. Hij beheert de facebookpagina en op het gebied van promotie krijgt hij regelmatig een verzoek om de club te ondersteunen, bijvoorbeeld met het maken van een poster voor het jubileumfeest.

Vertrouwen
De mannen van VCO 1 starten zondag 26 september vol goede moed aan de nieuwe competitie met een thuiswedstrijd tegen RKVV Fiducia uit De Rips. "We hopen op een paar mooie overwinningen", zegt Bas. "Die vieren we altijd samen. Ik herinner me nog een overwinning op OKSV een paar jaar geleden. Daarna zijn we met z'n allen naar Festyland in Volkel gegaan. Dat was een mooie middag. Die wil ik nog wel een paar beleven. We hebben een goed team met veel kwaliteit, met het vertrouwen zit het wel goed en misschien wel het allerbelangrijkste: we hebben er heel veel zin in. Eindelijk weer voetballen!"

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties