Zeeland

Drie generaties Bonte Os en de kapper in Zeeland

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Drie generaties Driessen waren verbonden aan de Bonte Os in Zeeland. En drie generaties Van Ganzewinkel hebben gezorgd dat Zeeland er mooi gekapt kon uitzien. Het zijn twee onderwerpen in de nieuwe uitgave van ‘Zeeland in verleden en heden’, het magazine van Heemkundekring Zeeland, dat op 19 augustus verschijnt. Het magazine van de heemkundekring wordt bij de leden gratis bezorgd. De uitgave is ook in de losse verkoop te koop.

Gezin slagerij Driessen, circa 1928. Cisca, Frans, Dina, Sjaan, vader Marinus, Marie, Marinus en Harrie.

De Bonte Os en kapper van Ganzewinkel zijn begrippen in het dorp. De Bonte Os heeft intussen plaatsgemaakt voor de bouw van het nieuwe dorpshuis, de derde generatie Van Ganzewinkel is nog steeds actief in het kappersvak. In het magazine meer over de geschiedenis van beide ondernemingen, waarbij Marij van Tienen-Driessen vertelt over haar ervaringen met de Bonte Os en Francine van Ganzewinkel-Verbruggen vertelt hoe in het verleden de kapper zijn werk moest doen.

Het magazine maakt met haar derde uitgave de eerste jaargang vol. Het bevat verder onder andere weer een onbekend voorwerp, dat de heemkundekring in bezit heeft, een beschrijving van een van de vele boeken uit de bibliotheek van de kring en het werk van de werkgroep archeologie van de heemkundekring. Pieter en Carla Jacobs maken duidelijk, dat die werkgroep al vele onderzoeken heeft verricht met soms heel verrassende resultaten.
Aan de hand van de stamboom vertelt het magazine de komst van de familie Habraken naar Zeeland en hoe die familie met name op de Graspeel haar bestemming vond. Met de komende herindeling van Landerd verder een artikel over het wapen van de voormalige gemeente Zeeland. Gilde Sint Jacobus herleefde in 1971, maar 10 jaar daarvoor werd daarover al gesproken, zo is te lezen in het magazine, dat verder nog de geschiedenis van het H. Hartbeeld beschrijft.

Op de nieuwe website van heemkundekring Zeeland is veel aanvullende informatie te lezen over de onderwerpen die in het magazine worden beschreven. Het adres: www.heemkundekringzeeland.nl.

Het magazine is voor niet-leden van de heemkundekring voor 2,50 te koop bij Van der Burgt Uw Groene Vakwinkel aan de Kerkstraat en op de adressen Korte Dijk 5, Brouwerspad 18 en Voor-Oventje 5.

Kapsalon Ganzewinkel; Henk en Harrie Beekmans.

Het interieur van kapsalon Ganzewinkel.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties