Zeeland

Zeeland op 15 en 16 september walhalla voor de bierliefhebber

‘Donderhop is het gekste bierfestival van de regio’

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND – Het kerkplein in Zeeland is op zaterdag 15 en zondag 16 september ‘the place to be’ voor de liefhebber van speciaalbieren. Dan vindt namelijk de tweede editie plaats van Donderhop. “Wij zijn het gekste bierfestival van de regio”, vertellen de enthousiaste organisatoren Rob Neijts, Jeroen van den Heuvel en Colin Dekkers.

Rob Neijts (links), Jeroen van den Heuvel en Colin Dekkers.

De eerste editie van Donderhop, in september 2017, was met meer dan 500 bezoekers een succes. Toch kiezen Rob, Jeroen en Colin - samen met Joost van den Heuvel en Ruud van den Brand de kartrekkers van het speciaalbierfestival - dit jaar bewust voor een nieuwe opzet. “We gaan het deze keer inderdaad anders doen en proberen echt iets unieks neer te zetten. Met Donderhop willen we geen eenheidsworst zijn, geen traditioneel bierfestival. Het draait om méér dan alleen bieren, er is ook een grote rol voor sfeer en beleving. We zeggen ook niet voor niets dat we het gekste bierfestival van de regio willen zijn. Daarom gaan we een stapje verder dan alleen het uitnodigen van diverse brouwerijen.”

Zes thema’s
Donderhop 2018 duurt in tegenstelling tot vorig jaar niet één maar twee dagen. Dubbel genieten dus voor de bierliefhebber. Het festival wordt ingericht aan de hand van zes uiteenlopende thema’s, elk met hun eigen karakter en bijpassende bieren: Americana, Fruity Loops, Heavy Metal, Stranger Things, Heilig Water en Op de camping.
“Bij het thema Americana moet je denken aan IPA’s (India Pale Ale, red.) en andere hoppige bieren. Deze bieren worden geserveerd vanuit een echte Amerikaanse auto. Bij Fruity Loops zijn op een speciale stage, opgebouwd uit fruitkisten, allerlei soorten fruitbieren verkrijgbaar. Bij de Heavy Metal-stage kun je terecht voor de zwaardere bieren en stouts. Denk aan Langharig Tuig en Bloody Herrie van brouwerij Van Moll, Black Oxx van Mannenpap en Rasputin Moord & Doodslag van brouwerij De Molen. Echte zware jongens!”

Stranger Things
Het vierde thema op Donderhop luistert naar de naam Stranger Things. “Hier kun je in een spookachtige setting genieten van alle bieren die niet in een hokje zijn te plaatsen”, leggen Rob, Jeroen en Colin uit. “Bieren als Frankenstein (groen van kleur!), Zero Gravity en Zonnig Zeewit.”
Bij ‘Heilig Water’ kunnen mensen die houden van klassieke trappisten en abdijbieren hun hart ophalen. ‘Op de Camping’ kun je, compleet met caravan en opblaasbadje, frisse zomerse bieren proeven, maar ook genieten van diverse heerlijke witbieren en Franse saisons.

Exclusieve bieren
Waar de Donderhop-zaterdag bol staat van bijzondere, vaak zeer exclusieve speciaalbieren, ligt de nadruk op zondag wat meer op de streekbieren. Diverse brouwerijen uit de omgeving komen dan naar Zeeland, zoals De Blauwe Knoop en De Stramme Kabouter uit Mill, Jantjes Bieren uit Uden, Muifel uit Oss, Hannes Bieren uit Boekel en Karakter uit Nijmegen. Maar vergeet ook niet een glaasje Donderhop te proberen, het bier dat Rob, Jeroen en Colin speciaal voor het festival hebben gemaakt.

Hemelwater
Ook present op Donderhop is Hemelwater Craft Beer, de brouwerij die Jeroen en Joost van den heuvel en Ruud van den Brand enkele jaren geleden in Zeeland zijn gestart. “Onze bieren hebben eigenlijk hetzelfde uitgesproken karakter als het festival”, stelt Jeroen. “Het zijn bieren die eruit springen. Blondjes, dubbeltjes en trippeltjes zijn er al genoeg.”

Live muziek, food & fun
Behalve vele tientallen soorten speciaalbieren, die je kunt drinken uit echt glas, is er op het tweedaagse Donderhop-festival ook veel live-muziek. Onder meer Lijn 99, Freeb, Funked Up Strangers, Sleeper en Delamice zorgen voor de muzikale noot. Verder zijn er veel leuke goodies, kun je meedoen aan een bierbingo, staan er meerdere foodtrucks en is er zelfs een heuse bier-cocktailbar.

Donderhop vindt plaats op het Kerkplein in Zeeland en duurt zaterdag 15 september van 16 uur tot middernacht en zondag 16 september van 14 tot 21 uur. Entree is gratis. Wil je echt alles weten over de speciaalbieren op Donderhop? Download dan de speciale Donderhop-bierapp die Colin Dekkers met zijn bedrijf Koek heeft ontwikkeld.

Donderhop 2017.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties