Zeeland

Nauwe band met Little Chute in Wisconsin

Documentaire over bijzondere geschiedenis van Zeelanders in Amerika

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND/LITTLE CHUTE - Twee enthousiaste filmmakers zijn bezig met een documentaire over de bijzondere band tussen Zeeland en Uden met het Amerikaanse plaatsje Little Chute in de staat Wisconsin. Voor de financiering hiervan klopten ze eerder al succesvol aan bij de gemeente Uden. Het Landerdse college van B en W doet met een subsidie van 2.500 euro ook een duit in het zakje. “Het is belangrijk om deze mooie geschiedenis vast te leggen voor het nageslacht”, vindt wethouder Moritz Böhmer.

In 1845 breekt in Ierland de aardappelziekte uit. Een jaar later waait deze ziekte ook over naar het Europese vaste land. Hierdoor mislukken vrijwel alle aardappeloogsten, een regelrechte ramp. Dit leidt tot grote armoede. Veel boeren in Noordoost-Brabant besluiten hun geluk elders te zoeken, verkopen hun hele hebben en houden en emigreren naar Noord-Amerika.

Emigratie
In 1848 komt de groepsemigratie uit Noordoost-Brabant echt op gang. Zij vestigden zich onder meer in Little Chute en omgeving. Vanaf dat moment blijven er mensen naar Amerika emigreren. In zowel 1850 als 1853 vertrekt er nog een grote groep. Eén van hen was Arnold Verstegen uit Zeeland. Hij maakte de oversteek in 1850. Vanuit zijn nieuwe woonplaats in Amerika schreef hij brieven naar zijn achtergebleven familie. Deze correspondentie is bewaard gebleven.
Er was in die tijd helemaal niets in Little Chute, daarom werden familieleden uit Nederland met allerlei beroepen gevraagd om ook te komen. Er was een groot gebrek aan mensen. Zo ontstond de zogeheten ketting-emigratie. Brieven van familieleden die schreven dat het fantastisch was in Amerika -wat helemaal niet zo was- zorgden ervoor dat steeds meer mensen besloten de stap te zetten.

Molen
De nazaten van Verstegen en andere emigranten hebben altijd een sterkte band gehouden met hun oorsprong in Nederland. In het huidige straatbeeld van plaatsen als Little Chute en Holland Town tref je bijna alleen maar Nederlandse namen aan. Er verscheen in 2013 zelfs een molen in Little Chute die de naam Zeeland draagt, als verwijzing naar het geboortedorp van Verstegen. Hier zit een rijke historie verborgen.

'Houdoe'
Heemkundekring Zeeland heeft veel onderzoek gedaan naar Little Chute en haar inwoners. Dit bracht initiatiefnemers Manon van Bergen en Diny van Hoften op het idee om deze geschiedenis te laten zien in de documentaire 'Van Houdoe naar How do...?'. “We hebben contact met families die in de jaren vijftig en zestig zijn vertrokken”, laat het tweetal weten. “Een aantal van hen leeft nog, maar ze zijn inmiddels wel aardig op leeftijd. Nu kunnen zij hun verhaal nog vertellen. Verder hebben we mooie opnames gemaakt van een groep Amerikanen die vorig jaar Uden, Zeeland en de omgeving bezocht om op zoek te gaan naar hun roots.”
De ontwikkeling van de documentaire gebeurt in nauwe samenwerking met genealogen Willem Keeris uit Zeeland en Wim Rovers uit Uden. Beiden doen al jaren onderzoek naar de emigranten uit deze regio. Voor financiering krijgen Van Bergen en Van Hoften onder meer steun van Landerd en Uden. “Dit biedt ons een unieke kans om een belangrijk deel van de geschiedenis van Landerd en Uden voor het nageslacht vast te leggen”, licht wethouder Böhmer toe. “Het is een manier om in te zoomen op bijzondere verhalen en die te bewaren voor later. Daarom geven wij graag een financiële bijdrage.” Om het project verder te bekostigen zijn de initiatiefnemers een crowdfundingsactie gestart.

Nieuwe verbindingen
Als alles goed gaat, is de documentaire eind dit jaar klaar. Onder meer Omroep Brabant en de KRO hebben al interesse getoond. Naar verwachting wordt de film rond de kerstdagen uitgezonden. Naast de documentaire is er al een jaarlijkse een uitwisseling met de inwoners. Ook is er de wens om een digitaal platform op te richten zodat jongeren uit Zeeland en Uden in contact kunnen komen met leeftijdsgenoten uit Little Chute. Het is bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat ze dezelfde achternaam hebben. Op die manieren ontstaan er nieuwe verbindingen tussen families in Nederland en Amerika.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties