Zeeland

Officiële ingebruikname door burgemeester Marnix Bakermans

Deelhuisjes Zeeland: 'Geef wat je kunt missen, pak of ruil wat je nodig hebt'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Kleine kastjes langs de straat met etenswaren, vrij om uit te pakken, of iets bij te leggen. In Zeeland zijn deze week acht zogenoemde deelhuisjes geplaatst. Wie er een blik in werpt, ziet houdbare etenswaren en levensmiddelen staan. Deze zijn beschikbaar voor iedereen die ze nodig heeft en het staat iedereen vrij er zelf iets in te zetten. Op woensdag 29 april stelde burgemeester Marnix Bakermans de deelhuisjes officieel in gebruik. Hij gaf de initiatiefneemsters complimenten voor dit mooie idee en hoopt dat het initiatief ook in andere dorpen navolging krijgt. (foto's: Marc van Zuylen, LanderdFotografie)

Mira Eijsermans, Debbie Boeijen en Marjo Danen zijn begin januari gestart met het idee. "We willen iets doen voor de mensen in Zeeland die het nodig hebben", vertellen zij.
Na enkele gesprekken bij onder andere de zorgcoöperatie en de gemeente kwam het al snel op een tekort aan voedsel bij gezinnen in het dorp. Dit in combinatie met de voedselverspilling, waar nu terecht veel aandacht voor is, zijn de drie dames een project begonnen. Zorgcoöperatie Zeeland heeft het initiatief omarmd. "Samen met de zorgcoöperatie kunnen we de deelhuisjes op een goede manier onderhouden", geven Mira, Debbie en Marjo aan.

Carrousel Groen
Alle deelhuisjes zijn met de hand gemaakt door medewerkers van Carrousel Groen. Dit is een onderdeel van BrabantZorg waar mensen met een ondersteuningsvraag een zinvolle daginvulling kunnen hebben in de rol van assistent-medewerker. "Deze samenwerking past heel mooi in elkaar. Het maken van de kastjes gaf hen enkele weken een dagbesteding. Verschillende lokale ondernemers in Zeeland zorgden voor materiaal."

Voedselverspilling tegengaan
Bang dat mensen misbruik van de deelhuisjes maken, is Marjo Danen niet. “Dan hadden we er niet aan moeten beginnen. We willen heel graag de mensen vertrouwen en verwachten ook dat het goed zal gaan.”

Betrokkenheid
De vraag is natuurlijk of de deelhuisjes gevuld zullen blijven. Mira Eijsermans: “Het moet echt vanuit de buurt komen. Je kunt natuurlijk niet steeds extra boodschappen doen om het deelhuisje gevuld te houden.” Dat is ook niet de bedoeling, volgens Debbie Boeijen. “Hoewel het bestrijden van armoede ook een doel is van de deelhuisjes, zijn ze in eerste instantie bedacht om verspilling tegen te gaan”.

'Win-win-situatie'
Eigenlijk geldt voor iedereen, arm of rijk, jong of oud, dat we van alles weggooien. "Als iemand dan iets in het deelhuisje zet wat je anders weggooit en wat vervolgens meegenomen wordt door iemand die het hard nodig heeft, dan is dat een win-win-situatie", stellen de drie initiatiefneemsters. "De huisjes dragen niet voor niets de naam deelhuisjes: er zit zeker een sociaal aspect aan. Een derde doel wat met deze deelhuisjes bereikt wordt, is het verhogen van de saamhorigheid en solidariteit in de buurt en het dorp."

|Doorsturen