Zeeland

Burgemeester, ambassadeur en deelnemer Marnix Bakermans

'De SamenLoop brengt mensen nader tot elkaar'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Marnix Bakermans, burgemeester van Landerd, heeft zichzelf voorgenomen dit jaar actief mee te doen in de strijd tegen kanker. Begin juni rent hij drie maal omhoog tijdens de Alpe d'HuZes. Hiervoor heeft hij zich aangesloten bij Piets Challenge. Met dit team doet de burgervader ook mee aan de SamenLoop voor Hoop in Zeeland. Van dat lokale evenement is hij tevens ambassadeur. “Ik hoefde er geen seconde over na te denken en heb volmondig ja gezegd.”

Burgemeester Marnix Bakermans spreekt de deelnemers in 2014 toe.

Iedereen komt op enig moment in aanraking met kanker. Dat is in het leven van Marnix niet anders. Hij maakte het vijftien jaar geleden van dichtbij mee toen zijn vader prostaatkanker kreeg. “Om je heen worden mensen ziek”, zegt hij. “Dat is verschrikkelijk om te zien. Bij kinderen krijg ik helemaal buikpijn. Mijn vader was 65 jaar toen hij ziek werd. Dat klonk oud, maar naar mate ik zelf ouder word, besef ik steeds meer dat 65 helemaal niet zo oud is.”
Daarom is het volgens Marnix ook zo belangrijk dat er initiatieven bestaan om geld in te zamelen voor onderzoek. “Door kanker lever je in op het leven”, stelt hij. “Het KWF heeft afgelopen decennia goed werk verricht. De kwaliteit van leven is voor vele zieken mensen verbeterd. Daar wil ik me graag voor inzetten.”

'Zware strijd'
Donderdag 7 juni staat Marnix 's ochtends aan de voet van de Alp d'Huez. Hij wil drie keer naar de top rennen. “Het trainen gaat al beter, ik voel me steeds fitter”, geeft hij aan. “Alleen moet ik eerlijk toegeven dat ik niet altijd evenveel motivatie kan opbrengen. Dan houd ik in mijn achterhoofd dat mensen die ziek zijn geen keuze hebben. Die voeren een zware strijd, dat kun je vergelijken met een berg op rennen. Alleen weet ik van tevoren dat ik de top wel haal. Na elke bocht ga je toch weer verder, want je weet waar je naartoe gaat. Wanneer je ziek bent, weet je niet wat er na de volgende bocht komt. Een steiler stuk? Direct nog een bocht? Misschien glijd je wel van de berg af. Het enige wat patiënten kunnen doen, is samen met vrienden en familie elke nieuwe bocht trotseren en hopen op het beste.”

'Groot compliment'
Voor de SamenLoop voor Hoop op 23 en 24 juni is Marnix ambassadeur. “Ik ben echt trots dat ik hier onderdeel van uit kan en mag maken”, vertelt hij. “Om me heen gebeurt van alles, je merkt dat het leeft in Zeeland. Het kost veel kruim om een dergelijk evenement op poten te zetten. Tientallen vrijwilligers zijn ermee bezig, sommigen zelfs dagelijks. Er wordt ontzettend hard gewerkt. Dat is een groot compliment waard aan de organisatie, de vrijwilligers, de teams en iedereen die zich inzet om er een succes van te maken.”
In 2014 was Marnix ook al van de partij. “Stichting Project bouwt voort op het goede fundament dat destijds gelegd is”, vervolgt hij. “Door de deelnemers wordt veel geld ingezameld voor onderzoek naar kanker. Dat is heel belangrijk. Maar de SamenLoop levert ook nog iets anders op: gemeenschapszin. Als burgemeester vind ik het prachtig om te zien hoe een hele gemeenschap gezamenlijk de schouders eronder zet. Zo komen mensen nader tot elkaar en vieren ze samen het succes. Dat is onbetaalbaar.”

Kaarsenceremonie
Wat Marnix vooral is bijgebleven, is de kaarsenceremonie. “Dat was zo indrukwekkend”, weet hij nog. “Al die mensen bij elkaar, al die brandende kaarsen, het prachtige lied van Wiep Laurenssen. Ik word nog emotioneel als ik eraan terug denk.” Behalve als ambassadeur en teamlid van Piets Challenge, heeft Marnix als burgemeester nog andere taken tijdens de SamenLoop. “Ik kijk er nu al naar uit en hoop heel veel mensen tegen te komen op zaterdag 23 en zondag 24 juni.”

Eind 2017: oliebollen bakken voor het goede doel.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties