Zeeland

Nieuwe uitgave magazine Heemkundekring

De familie Bongers, groot geworden in Zeeland

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Als je Bongers heet in Zeeland, dan weet je dat je veel naamgenoten in het dorp hebt. Waar de eerste Zeelandse Bongers vandaan komt is te lezen in het nieuwe nummer van Zeeland in verleden en heden, het magazine van Heemkundekring Zeeland. Het nieuwe nummer verschijnt op 15 april. Leden van de heemkundekring krijgen het gratis thuisbezorgd.

De oude preegstempel van brouwersfamilie Van de Ven nog een keer gebruikt. In het nieuwste nummer van ‘Zeeland, in verleden en heden’ is te zien hoe. (foto: Heemkundekring Zeeland)

Heemkundekring Zeeland presenteerde eind vorig jaar haar eigen tijdschrift. Dat is goed ontvangen, niet alleen door de leden van de heemkundekring, ook anderen toonden veel belangsteling. Het leidde er toe dat het aantal leden van de heemkundekring met meer dan 60 is toegenomen. Voor niet-leden is dit tweede nummer tegen een gereduceerde prijs van 2,50 euro te koop.

De Zeelandse familie Bongers vindt haar oorsprong in Wanroij en Mill. Van daaruit kwam Antonius Jan Bongers naar Zeeland, meer specifiek naar het Oventje. In het artikel in de nieuwe uitgave wordt de verdere groei van de familie beschreven, met daarbij een stamboom van de eerste vier generaties Bongers.

In Zeeland in verleden en heden staan nog veel meer onderwerpen over de geschiedenis van het dorp. Over de brouwersfamilie Van de Ven en de ‘preegstempel’ van deze bierbrouwer, over buurtschap Kreitsberg, over het parochiehuis en over het kunstwerk bij de tbs-inrichting. Aandacht is er ook voor dansgroep Mayim Eret, de wandelwerkgroep en het feit dat precies 100 jaar geleden Zeeland van stroom werd voorzien.

Het tweede nummer van Zeeland in verleden en heden is voor 2,50 los te koop op de adressen: Korte Dijk 5, Brouwerspad 18 en Voor-Oventje 5. Wie vervolgens lid wordt van de heemkundekring krijgt dat bedrag als korting op de contributie terug.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties