Zeeland

Vijf jaar kindcentrum De Morgenzon in Zeeland

'Dat we zo goed samenwerken is enorm waardevol'

Door Siem van Merwijk

ZEELAND - Sinds vijf jaar biedt De Morgenzon onderdak aan de Zeelandse basisscholen, BSO’s en vele andere instanties. Dit mocht natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan, daarom werd het vijfjarig bestaan vrijdag 17 januari feestelijk gevierd. Arena was aanwezig bij de festiviteiten en sprak hier met organisator Ingrid de Krieger.

“En nu allemaal een heel hard applaus!” Zoals iedere ochtend stroomde het schoolplein van De Morgenzon rond half negen langzaam vol met honderden kinderen. Echter werden ze dit keer verwelkomd door luide muziek en een dolenthousiaste presentatrice. De reden hiervoor is het feit dat kindcentrum De Morgenzon precies vijf jaar geleden is geopend. Daarom was vrijdag 17 januari geen normale schooldag, maar een dag vol activiteiten. Zo werd er op het schoolplein gedanst, gezongen en kregen de leerlingen een toespraak van burgemeester Marnix Bakermans. Hierna volgden de andere activiteiten in de vorm van een voorstelling en een lekkere snack bij de frietkraam.

Samenwerking
Presentatrice en organisator van de jubileumactiviteit, Ingrid de Krieger, is apetrots op De Morgenzon. Ze heeft al drieëntwintig jaar ervaring als medewerkster in een kinderopvang en zit sinds dag één in het gebouw van De Morgenzon. Ze is er enorm blij mee dat de verschillende organisaties onder een dak zo goed met elkaar samenwerken. “Het is niet per se uniek dat er verschillende organisaties onder een dak zitten, maar wel dat ze zo goed met elkaar samenwerken. Dat vind ik enorm waardevol.” Zo organiseren De Wizzert, De Vlasgaard, Kanteel en Pinkeltje regelmatig samen activiteiten. Dat was ook bij de viering van dit jubileum het geval. “Voor deze activiteit zaten we in een werkgroep bestaand uit mensen van de verschillende organisaties, we vullen elkaar aan en organiseren zo iedere keer iets wat voor iedereen geschikt is.” Het is overigens niet zo dat alles samen wordt gedaan. “We geven elkaar de ruimte en organiseren ook vaak genoeg iets apart, maar ook dan is er natuurlijk wel onderling overleg nodig.”
Buiten het feit dat het voordelig is voor de organisaties om samen onder een dak te zitten vindt De Krieger dat het ook voor de kinderen erg leerzaam is. “Zo gaan bijvoorbeeld de kinderen van groep acht voorlezen aan de kleinere kinderen bij Kanteel. Dit is voor hen ook weer erg leerzaam. Bovendien is het sowieso voor alle kinderen goed dat ze verschillende mensen en omgevingen leren kennen. Dat kan hier perfect.”

Spectaculaire wetenschap
Tijdens het gesprek genieten de kinderen uit de jongste leeftijdsgroep zichtbaar van de voorstelling MadScience, een show waarbij op een spectaculaire wijze wetenschappelijke proefjes worden gedaan voor publiek. Zeepbellen vol met rook ontploffen voor het podium, tot groot plezier van de kinderen. De Krieger geeft een typerende reden op de vraag waarom de keuze op MadScience gevallen is. “Deze voorstelling kan zich prima aanpassen aan de leeftijdscategorie, zo bieden we met dezelfde show voor iedere leeftijdscategorie vermaak op een andere manier.”

‘Wij de stenen, zij het cement’
Naast de scholen en BSO’s zitten er ook nog zorgspecialisten en instanties in De Morgenzon, waaronder fysiotherapeuten, logopedistes, de dagbesteding van Amaranth en de GGD. Ook hier wordt van elkaar geprofiteerd. “Zo is er een programma waarin de fysio en de logopedist onze docenten ondersteunen, hierdoor kunnen zij de kinderen weer beter helpen bij bewegings- en taalontwikkeling.” Daarnaast noemt De Krieger Amaranth een echte aanwinst. “Wij zijn de stenen, en zij het cement van dit gebouw. Amaranth helpt ons allemaal met verschillende klusjes, dat is echt ideaal voor ons. Bovendien is het voor hen ook hartstikke mooi en dankbaar werk om iets voor de kinderen te kunnen doen.” Terugkijkend op de afgelopen vijf jaar hoopt De Krieger dat er de komende vijf jaar op dezelfde voet verder wordt gegaan. “De samenwerkingen mogen van mij zelfs nog wel wat intensiveren. Het is zo enorm waardevol wat er ontstaat door die samenwerking, dat mag niet verloren gaan.”

Maandag 17 en woensdag 19 februari houdt kindcentrum De Morgenzon een inloopavond en -ochtend. Hier presenteren de drie Zeelandse basisscholen, Kanteel en Pinkeltje zich voor geïnteresseerde ouders van jonge kinderen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties