Zeeland

Comité Dodenherdenking Zeeland verzorgt gastlessen op basisscholen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Op 4 mei herdenkt Nederland burgers en militairen die in ons land of waar ook ter wereld zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De rode draad in de herdenkingen is 'Geef vrijheid door'. Het jaarthema van 2019 is ‘In vrijheid kiezen’.

Om geschiedenis door te geven, verhalen te delen en jonge mensen bewust te maken van de betekenis van oorlog en vrede organiseert Comité Dodenherdenking Zeeland gastlessen voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen Oventje, Vlasgaard en De Wizzert. Dit jaar is ervoor gekozen een link te leggen tussen toen en nu.

Astrid Ockers, lid van het Comité dodenherdenking Zeeland, heeft in de les aandacht besteed aan de gebeurtenissen in Zeeland en ‘t Oventje tussen 1939 en 1945. Raymond Lamers, werkzaam bij de Nederlandse Luchtmacht, vertelde uit eigen ervaring over vredesmissies. Er werd door de leerlingen nagedacht en uitgewisseld over keuzes; Wat zou jij doen? Wat hebben militairen in 1944-1945 gedaan voor de bevrijding? Wat doen de Verenigde Naties nu?

De les leverde stevige discussies en indrukwekkende stiltes op, en voldoende stof om op door te gaan. Tijdens de herdenking zien en horen we vast nog tekeningen, gedichten en verhalen terug van de leerlingen. Alle leerlingen zijn uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de Landerdse dodenherdenking op 4 mei om 19 uur in De Morgenzon.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties