Zeeland

Buurtvereniging Kerkstraat-Noord in Zeeland regelt ‘eigen’ AED

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Buurtvereniging Kerkstraat-Noord in Zeeland heeft een ‘eigen’ AED gekregen, waarmee door reanimatie na een hartstilstand levens gered kunnen worden. De AED hangt bij de familie Peters aan de Kerkstaat 93a. De AED is er gekomen dankzij een actie in de buurt om geld voor de AED bijeen te brengen.

Initiatiefnemer voor de actie is buurtbewoner Jack Laurenssen. Hij zag eind vorig jaar in een tv-uitzending een item over een actie van de Hartstichting samen met Philips. Wie binnen een bepaalde tijd een bedrag van 1.500 euro kon ophalen kon daarvoor een AED ter waarde van 2.500 euro aanschaffen. Jack Laurenssen is verpleegkundige. “Ik heb tien jaar geleden een buurvrouw gereanimeerd, helaas tevergeefs. Ik zag die uitzending en dacht: dat moeten wij hier hebben. Bij een hartstilstand moet je binnen 6 minuten kunnen starten met reanimatie/AED. Te kort voor een ambulance om op tijd te zijn.”

Jack Laurenssen plaatste een oproep op de buurt-app en kreeg meteen reacties. Jacqueline van Zeeland en Willemien van Deijne sloten zich bij de initiatiefnemer aan en de actie was een feit. De drie meldden hun actie aan bij de actiesite van de Hartstichting en Philips www.buurtaed.nl.

Huis-aan-huis
Via de buurtapp, met een flyer en met gesprekken huis-aan-huis in het buurtschap gaven de drie bekendheid aan de actie. “Al meteen kwamen de donaties binnen. Toen we bij de mensen aan huis kwamen om de flyer uit te reiken en de actie toe te lichten, gaf dat een heel goed gevoel. Het was mooi om te doen.”

De resultaten waren er naar: binnen drie weken had de buurt de benodigde 1.500 euro bijeen. “We hebben zelfs meer opgehaald. Met die meeropbrengst kunnen we een aantal buurtbewoners een reanimatiecursus laten volgen. Die wordt gegeven door een lid van de plaatselijke afdeling van de EHBO.”

Initiatief Zeeland
De AED in Kerkstraat-Noord is voor iedereen beschikbaar, dus niet alleen voor de bewoners. “Het is belangrijk dat er meer AED’s komen in Zeeland, in alle buurten”, stelt Jack Laurenssen. De buurtactie heeft financiële ondersteuning gekregen van de vereniging Initiatief Zeeland Samen Sterk. Het bestuur van de vereniging onderschrijft het belang van het ophangen van meer AED’s in de buurten van Zeeland. “Heel belangrijk dat we voor elkaar zorgen”, vindt voorzitter Cees van Dongen van de vereniging. Hij hoopt dat er meer initiatieven komen voor het aanschaffen van een AED. “We willen andere initiatieven graag met een financiële bijdrage van 250 euro steunen. Initiatiefnemers daarvoor kunnen contact met ons opnemen.”
Initiatief Zeeland is te bereiken via email: info@initiatiefzeeland.nl

|Doorsturen

Anoniem

2019-01-16 13:55:46

Wat een geweldig initiatief van de heer Laurenssen, complimenten voor de betrokkenheid en pro-activiteit

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties