Zeeland

Buurtgenoten Oventje hangen samen nestkasten op tegen processierupsen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Buurtbewoners van 't Oventje in Zeeland sloegen de afgelopen weken de handen ineen om iets te doen aan de te verwachten overlast van processierupsen in de zomer. Er zijn 20 nestkasten gemaakt en deze zijn opgehangen in eiken langs de Boekelsedijk en de Lange Goorstraat, in de bomen waar vorig jaar grote nesten met processierupsen zaten. Een gedeelte van het nestkasten bouwen gebeurde gezamenlijk, maar het laatste deel 'in afzondering' vanwege de corona-crisis. Het resultaat mag er zijn.

"Vorig jaar stuurde buurvrouw Diana een brief rond aan alle buurtbewoners met dit idee", vertelt Jolanda Rutten, die vervolgens de hulp van Vogelwacht Uden inschakelde om voor nestkasten te zorgen. "Helaas bleek de vogelwacht niet aan voldoende hout te kunnen komen, maar buurman Ad regelde prachtig duurzaam afvalhout. Met een beetje passen en meten bleken deze restjes precies de goede maat te hebben voor mezenkastjes. Buurman Jan kwam spontaan op de proppen met trespa-plaatjes voor de dakjes en Ad zorgde ervoor dat alle plankjes in de juiste maat klaarlagen. Vervolgens werden die met drie buurtbewoners in elkaar getimmerd tot tien prachtige nestkastjes."

Vanwege het corona-virus moesten de acties tijdelijk worden gestaakt. Jolanda: "Helaas wachten mezen niet op corona en zoeken zij nu huisjes om in te wonen. Via de bestaande groepsapp werd contact onderhouden en zo stond de kruiwagen met nestkastjes keurig langs de weg toen de buurmannen Carel en Max deze op gingen hangen."

Inmiddels zijn er 11 kastjes opgehangen en liggen er nog 10 klaar om in elkaar getimmerd te worden. "Dat laatste deel zal ook nog wel gaan lukken", zegt Jolanda. :"En het goede nieuws is dat er voor zeker twee van de kastjes al interesse getoond is door een paartje koolmezen. Dus het zal een waar mezen-paradijs worden rond het kruispunt Boekelsedijk-Vooroventje-Lange Goorstraat."

Vorig jaar werd er in de media volop aandacht aan besteed dat kool- en pimpelmezen de harige rupsen kunnen voeren aan hun jongen. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat dit ook werkelijk gaat gebeuren, maar in elk geval hebben ze in 't Oventje alle mogelijkheden benut. "Dit is een heel natuurlijke bestrijding en baat het niet dan schaadt het niet. Sterker nog: de buurt is er nu al mooier op geworden met al die nestkastjes en als er straks overal kool- en pimpelmezen af- en aanvliegen op deze kastjes, dan wordt het er sowieso nog mooier van!"

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties