Zeeland

Plekje voor honingbijen in Kerkstraat Zeeland

'Bijen kunnen vanaf hier stuifmeel op De Maashorst halen'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Bijen zijn van groot belang voor de natuur, maar ook voor de voedselvoorziening van de mens. Ze bestuiven namelijk onder meer gewassen en fruitbomen. Daarnaast produceren ze honing. Het is dus belangrijk om deze diersoort in stand te houden. In Zeeland zijn imkers Jan van der Wijngaart en Tiny Derks met een volk bijen neergestreken in de tuin van Harry van Grinsven.

Tiny Derks en Jan van der Wijngaart.

De natuur gaat Harry aan het hart. Hij baalt enorm van het feit dat steeds meer stukjes groen verdwijnen en dat sloten worden dicht geploegd. “Dat is het huis van allerlei leven”, zegt hij. “De sterfte onder insecten en bijen is enorm groot. Het is belangrijk om dat terug te dringen. Er moeten meer bloemen langs akkers en in bermen gezet worden. Het evenwicht tussen flora en fauna is heel subtiel. Dat moeten we in stand houden, want we hebben ze hard nodig.”

Toon de Groot
Vorig jaar is Ossenaar Jan begonnen met een bijenvolk in de achtertuin van Harry aan de Kerkstraat. Dat ging niet meteen goed, waardoor ze het later met een tweede volk opnieuw hebben geprobeerd. “Die kreeg ik van mijn oude leermeester Toon de Groot”, zegt Jan. “Zo maakte ik kennis met Tiny, want die was op dat moment in de leer bij hem. Ze kwamen samen hier op bezoek.” “Toen heb ik zelf gevraagd of ik mee mocht doen”, vult Tiny aan. “Met z'n tweeën of drieën bijen houden is namelijk veel leuker. Dan kun je elkaar gebruiken als klankbord en ideeën uitwisselen. En koffie of thee drinken natuurlijk.”

Nieuw seizoen
Inmiddels zijn de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen gestart. De eerste bloemen, zoals winterkrokussen, staan al volop in bloei. “Je 'plaatst' een volk door een stek met een koningin in een korf of een kast te zetten”, legt Jan uit. “Dat is vanaf dan hun thuis. Je moet de kast dan wel op die plek laten staan en niet een paar centimeter opschuiven. Wij hebben slechts een klein volk van zo'n zevenduizend bijen. Dat kan tot wel tien keer zo groot. Ze bestrijken een cirkel van ongeveer zes kilometer en weten altijd de weg terug te vinden. Vanaf hier kunnen ze dus De Maashorst bereiken om stuifmeel te halen.”
Er ligt voor de bijen een aantal gevaren op de loer. Jan: “De mijt is een vreselijk beestje voor bijen. Dat bestrijden we met organische zuren. Als we dat nu al doen, zo vroeg, dan krijgen ze geen nakomelingen. Anders blijven we bezig. Verder voorkomen we dat de bijen gaan zwermen. Als we die niet tijd terughalen dan raken we de helft van ons volk kwijt. In dit klimaat kunnen ze niet zelfstandig overleven.”

Tweede volk
Op die manier maken Jan en Tiny de bijen klaar voor de zomer. “Daarna is het puur het beheer van het volk”, weet Tiny. “Bijen gaan eindeloos door. Het is zaak om na de zomer een degelijk volk over te houden dat de winter overleeft. Dan is er namelijk altijd veel sterfte. In het voorjaar wil je voldoende bijen over hebben om alles weer op te starten.”
Het plan is om binnenkort te starten met een tweede volk. “Eigenlijk willen we een kast neerzetten bij de Coppensmolen hier even verderop in de straat”, vertelt Tiny. “Dat is interessant voor de mensen om te zien.”

Honing
Voor Harry, Jan en Tiny is honing slechts een bijproduct, het gaat hen echt om het wel en wee van de bijen. “Maar de honing is wel goed voor mensen uit de directe omgeving die last hebben van hooikoorts”, stelt Jan. “Als we de honing weghalen dan geven we de bijen suikerwater terug. Dat is namelijk hun voedsel voor de winter. Het is een kunst om als imker te weten of ze voldoende hebben. Verder is het mooi als we een deel van de honing kunnen verkopen. Dat is een leuke bijverdienste. De opbrengst kunnen we weer inzetten voor het beheer van de bijen.”

Wilde bijen
Naast de honingbij die door imkers wordt gehouden, heb je ook nog wilde bijen. “Die zitten vaak in een holletje in palen of in de grond”, legt Harry uit. “Ze steken niet, maar zijn alleen op zoek naar stuifmeel. Je hebt meerdere soorten, waaronder hommels. Ze werken effectiever dan honingbijen. Gelukkig zie je steeds meer mensen er rekening mee houden door in hun tijd plekken te creëren waar de wilde bijen kunnen wonen.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties