Zeeland

Zeeland 19 en 20 oktober weer 'place to be' voor bierliefhebbers

Bierfestival Donderhop krijgt bar van 35 meter lang

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND – Liefhebbers van speciaalbier hebben zaterdag 19 en zondag 20 oktober ongetwijfeld met rood omcirkeld in hun agenda. In dat weekend vindt in en rond herberg D'n Brouwer in Zeeland namelijk de derde editie plaats van Donderhop, 'het gekste bierfestival van de regio'. De ingrediënten voor Donderhop 2019 zijn veelbelovend: meer dan 150 bijzondere bieren, een volledig overdekt en verwarmd terras en een bar van maar liefst 35 meter lang! 

Sfeerbeeld van Donderhop 2018.

De eerste twee edities van Donderhop, in september 2017 en september 2018, waren met vele honderden bezoekers een groot succes. Toch kiezen Rob Neijts en Koen van Summeren van D’n Brouwer voor een andere opzet van het speciaalbierfestival dan vorig jaar. “Het wordt inderdaad weer totaal anders dan vorig jaar, mede doordat we deze keer een maand later zitten en het waarschijnlijk wat kouder is”, vertelt Rob. “Er komt een volledig overdekt en verwarmd terras en we gaan de langste bar van Zeeland maken. Die komt aan de straatkant over de hele lengte van ons pand te staan en wordt maar liefst 35 meter lang.”
“De buitenbar telt 23 tapkranen en binnen hebben we er nog eens 11”, vult Koen aan. Hij heeft voor Donderhop 2019 bovendien een uniek eigen bier geregeld. “Dutch Bargain brouwt speciaal voor ons een Russian Imperial Stout met een vanille-tinctuur. Een zwaar biertje van zo’n 11 procent.”

Ruim 150 soorten speciaalbier
Tijdens Donderhop zijn meer dan 150 soorten speciaalbier verkrijgbaar, waarvan een groot aantal zéér bijzondere op fust, vertellen Rob en Koen. “Flying Dog brouwt samen met De Molen een speciale ‘collab’, genaamd Wiggle & Turn. Daarnaast hebben we een ‘Platte Lambiek’, die bijna nergens te krijgen is, en hebben we een aantal vaten weggezet om extra lang te laten rijpen, zoals de Straffe Hendrik Heritage uit 2017 en de Troubadour Magma Oak uit 2018, een eenmalig brouwsel van brouwerij Musketeers. En uiteraard hebben we ook een aantal bockbieren op fust.”

Veel specials
Niet alleen op fust, maar ook op fles heeft Donderhop talloze bijzondere bieren in petto. “We hebben veel specials die op 75 centiliter staan afgevuld, maar die op het festival als proefglas worden verkocht. Bijvoorbeeld Major Tom van Struise Brouwers. Een bier uit de Blackdamnation-serie dat in 2012 is gebrouwen, vijf jaar in een whiskyvat heeft gezeten en pas in 2017 is gebotteld. Een heel exclusief bier, want daar zijn slechts 2000 flessen van gemaakt”, geven Rob en Koen aan.

Stempelkaarten
Tijdens Donderhop zijn ook diverse brouwerijen present. Onder meer Het Nest, Wilderen, Muifel, De Kluis, Dutch Bargain, Het Anker, La Chouffe en Halve Maan komen naar Zeeland.
Bezoekers van Donderhop kunnen een glas huren en krijgen dan een lijst met alle ruim 150 speciaalbieren. Het festival werkt dit jaar met twee soorten stempelkaarten: de proefkaart en de volle-glazenkaart. Met de proefkaart kun je 6 kleine proefglazen speciaalbier proeven en met de volle-glazenkaart krijg je zes volle glazen én het speciale Donderhop t-shirt (of cap of tas). Wie honger krijgt van al die heerlijke speciaalbieren kan terecht bij ‘De Plank van Frank’ en de Donderhop-vinyl-DJ’s zorgen voor de muziek.

Donderhop vindt plaats in en rond herberg D'n Brouwer aan de Kerkstraat in Zeeland en duurt zaterdag 19 oktober van 15 tot 02 uur en zondag 20 oktober van 12 tot 19 uur. Entree is gratis. Kijk voor meer info op www.facebook.com/donderhop/.


Herfstbockbier-wandeltocht
Op de tweede dag van Donderhop, zondag 20 oktober staat ook de herfstbockbier-wandeltocht weer op het programma. Een tocht van 10 kilometer door de Landerdse bossen. Starten kan tussen 10 en 12 uur bij herberg D’n Brouwer, waar ook de finish is. Deelname kost 5 euro, inclusief een gratis glas Bockbier of een Brouwer-koffie.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties