Reek

Arena-Derby van de Week: Niek van Heck en Bauke van Tilburg blikken vooruit op laatste Landerd-derby

'Als we winnen kan ik mijn gezicht nog laten zien in de Reek'

Door Siem van Merwijk

REGIO - In het verspreidingsgebied van weekblad Arena zijn in totaal tien voetbalverenigingen actief: DAW in de Tweede Klasse F, EGS’20 in de Derde Klasse D, Achilles Reek, Festilent, Herpinia, SES, Vesta’19 en VV Gassel in de Vierde Klasse H, OKSV in de Vijfde Klasse B en VCO in de Vijfde Klasse E. Gedurende het seizoen 2021/22 levert dit de nodige regioderby’s op voor de diverse ploegen. Met name in de Vierde Klasse H, waarin zes echte Arena-teams elkaar treffen. Ter voorbereiding op deze doorgaans spectaculaire duels blikt Arena in de rubriek ‘Arena-derby’ wekelijks vooruit in een dubbelinterview met twee nauw betrokkenen. Deze week aandacht voor de allerlaatste officiële Landerd-derby.

Bauke van Tilburg (links) en Niek van Heck (rechts) blikken vooruit op laatste Landerd-derby.

Met de aanstaande fusie in het vooruitzicht is Achilles Reek-Festilent de laatste derby die zich afspeelt binnen de gemeentegrenzen van Landerd. Of er iemand is in het blauwwit die zich daar aanstaande zondag zorgen over zal maken valt te betwijfelen. Wat wel zeker is, is dat de burenruzie een duel is om een verstevigde plek in de subtop. Arena blikt vooruit met Niek van Heck en Bauke van Tilburg, twee clubmannen die naast hun rol als selectiespeler de nodige functies bekleedden voor hun vereniging.

De laatste Landerd-derby ooit, wat brengt dat voor jullie met zich mee?
Niek: “Een derby is altijd iets speciaals. Zeker binnen Landerd, want daar zijn nu eenmaal weinig derby’s mogelijk. Toch hebben wij met Festilent een competitiegenoot uit dezelfde gemeente, dat brengt altijd iets extra’s met zich mee.”
Bauke: “De banden tussen Zeeland en Reek blijven wat mij betreft beperkt tot het feit dat we tot dezelfde gemeente behoren. Zij zijn wat meer richting Oss en Schaijk georiënteerd en wij richting Uden, dus echte rivaliteit blijft daarom misschien uit. Persoonlijk gezien is het voor mij wel speciaal, aangezien mijn schoonfamilie uit Reek komt.”

Het is een wedstrijd die natuurlijk al vaker is gespeeld, wat zijn jullie herinneringen daaraan?
Niek: “De laatste wedstrijd die ik me kan herinneren was een uitwedstrijd in Zeeland. Een goede wedstrijd van onze kant die in de laatste minuut werd verloren, erg zuur. De mooiste herinnering is daarentegen het openingsduel van een aantal jaar geleden. Wij waren als elftal zwaargehavend en volgens velen geen partij voor Festilent. De realiteit was anders, want wij wonnen met 1-0. Dat was wel bijzonder.”
Bauke: “De laatste keer dat wij uit bij Achilles speelden verloren we nipt en kregen we een rode kaart. De exacte uitslag weet ik niet meer. Wat ik me er wel van herinner is dat wij het daar altijd lastig hebben, dus dat zal zondag ook zo zijn.”

Jullie zijn allebei jongens die naast het zelf voetballen in de selectie andere rollen vervullen binnen de vereniging. Zo werd Bauke enkele seizoenen geleden speler/trainer van het tweede elftal toen daar een trainer ontbrak, terwijl op dit moment een soortgelijk probleem ook intern wordt verholpen bij Achilles. Wat zegt dit over de betrokkenheid binnen de verenigingen?
Niek: “Achilles is echt een dorpsclub waarbij iedereen elkaar helpt. Of het nu een training geven of een wedstrijdje fluiten is, er staat altijd iemand op. Zelf ben ik trainer van de MO17 en Dames 1, en zo zijn er nog veel meer leden die wat doen voor de club. Dat zie je absoluut niet overal, dus dat is zeker iets moois.”
Bauke: “Ik vind het persoonlijk goed om te zien dat zoiets gebeurt, ook voor de huidige situatie bij Achilles heb ik enorm veel respect. Het zegt genoeg dat het bij beide clubs mogelijk is om zoiets op te lossen, en dat het vervolgens ook nog eens door iedereen geaccepteerd wordt. Dat typeert de mentaliteit van beide dorpsclubs.”

Grote betrokkenheid of niet, van oorsprong is Festilent de grootste vereniging. Toch is het puntenaantal momenteel gelijk, vinden jullie dit een goede afspiegeling?
Niek: “Ik denk dat wij met Achilles onze punten terecht hebben behaald, dus wat dat betreft staan we op de juiste plek in de stand. Bovendien is met handhaving als doelstelling de subtop voor ons een mooie plek om te staan op de ranglijst, dat zal voor Festilent anders zijn.”
Bauke: “Als Festilent zijnde moeten we streven naar een hogere klassering. Het is tot nu toe te wisselvallig. Een belangrijke reden daarvoor is blessuregevallen. Daar krijgt natuurlijk iedereen mee te maken, maar voor ons wordt het lastig als sterkhouders wegvallen.”

Verwachten jullie dat de toeschouwers het verschil in ambitie gaan terugzien in het duel van zondag?
Niek: “Festilent zal het spel willen maken en mijn verwachting is dat zij om die reden een groot deel van de wedstrijd in handen zullen hebben. Daarentegen denk ik dat het kwaliteitsverschil momenteel niet dusdanig groot is. Zij moeten en wij mogen. Dat is voor ons een prettige situatie, maar het veranderd niets aan ons strijdplan. Wij blijven gewoon ons eigen spelletje spelen.”
Bauke: “Achilles Reek is wel een voetballende ploeg die op zoek gaat naar oplossingen in plaats van de lange bal. Dat doen ze goed, maar anderzijds ligt een voetballende ploeg ons als tegenstander ook beter dan teams vol strijd zonder voetbal.”

Zijn er voorafgaand aan de wedstrijd al dingen die je weet van de tegenstander?
Niek: “Voetbaltechnisch gezien kan ik zeggen dat Festilent over een goed elftal beschikt met een paar spelers die veel kwaliteiten hebben. Persoonlijk ken ik Bauke enigszins, maar voor de rest niemand. In mijn ogen is dat best wel typisch voor twee dorpen die in dezelfde gemeente liggen.”
Bauke: “Ik ken natuurlijk een hoop jongens uit Reek. Het is leuk om daar tegen te voetballen, en met name om te winnen. Als dat lukt kan ik mijn gezicht nog laten zien in het dorp, dus daar gaan we voor. Verder weet ik dat zij vooral vanuit hun eigen spelprincipes zullen spelen, maar echt op details kan ik niet ingaan.”

Wat wordt de uitslag?
Niek: 1-0
Bauke: 0-3

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties