Zeeland

Oprichter Gerte van der Loop neemt afscheid

Al tien jaar beweegles voor Onze Sportvrienden in Zeeland

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Elke woensdagavond komen Onze Sportvrienden samen in Zeeland voor een beweegles. Sporthal De Hekel is dan een uur hun domein. De deelnemers zijn volwassenen met een verstandelijke beperking die niet of niet helemaal mee kunnen in het reguliere sportaanbod. Ze trainen vooral de algemene dagelijkse levensverrichtingen. Er gebeurt veel op muziek. Na tien jaar vindt oprichter Gerte van der Loop het tijd om het stokje over te dragen. Ook trainster Marjo Schraven zwaait af.

Gerte denkt dat het eerste idee voor Onze Sportvrienden uit 2006 stamt. “Ik werkte bij Zorgland Dienstverlening op de woning aan de Boterbloem in Zeeland”, vertelt ze. “Te veel bewoners kregen te weinig beweging. Daarom kwam de vraag vanuit de ouders of er misschien iets georganiseerd kon worden. Toen ben ik samen met wat collega's gaan kijken naar de mogelijkheden.”
Meerdere huizen en initiatieven voor volwassenen met een beperking worden aangeschreven. “We hebben toen een proefles gehouden”, weet Gerte nog. “Het was niet voor iedereen weggelegd, maar uiteindelijk bleef er een groep van ongeveer tien geïnteresseerden over. Daar hebben we vrijwilligers bij gezocht. Verder is er een vast tijdstip in de sporthal geregeld, zodat we voldoende ruimte hadden om te bewegen. Tien jaar geleden zijn we gestart.”

Trainer
Voor het geven van de lessen moet Gerte denken aan Marjo Schraven. “In eerste instantie had ik geen belangstelling”, lacht die op haar beurt, “maar ze bleven aandringen. Daarom heb ik het een kans gegeven. Tot de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van, want het is heel erg leuk om te doen. Ik ervaar het elke keer weer als een warm bad.”
Daarnaast maakt Onze Sportvrienden, dat leden kent van 40 tot 85 jaar oud, gebruik van heel veel vrijwilligers. “Het liefst werken we één op één”, zegt Gerte, die zelf ook een sportmaatje begeleidt. “Je leert elkaar kennen en vertrouwen. Behalve het bewegen, is ook het sociale aspect heel belangrijk. De vrijwilligers zijn nodig om de sporters te activeren. Een aantal van hen blijft anders te veel in hun eigen wereldje hangen, maar je krijgt ze wel mee door hen persoonlijk aan te spreken. Iedereen kan vervolgens op zijn of haar eigen niveau de oefeningen uitvoeren.”

'Dankbaar'
Gerte heeft het werk altijd heel erg leuk en dankbaar gevonden. Dit blijkt onder meer uit het werk dat ze achter de schermen verrichte: administratie, financiën en op het goede moment een verjaardagskaart. “Je voegt echt iets toe aan iemands leven”, vindt ze. “Anders zou ik ook maar thuis op de bank zitten.” Toch komt er na ruim tien jaar van belangeloze inzet nu einde aan een tijdperk. “Ik stop met zorgverlenen op de Boterbloem”, vervolgt Gerte. “Dit is het juiste moment om Onze Sportvrienden over te dragen.” Marjo denkt er net zo over. “We zijn tien jaar geleden samen begonnen, nu is de tijd aangebroken om het stokje over te dragen”, vult zij aan. “Hoe leuk het ook is, dit is een mooi moment om te stoppen.”

Gerte en Marjo dragen Onze Sportvrienden over aan buurtsportcoach Maud Lelkens van Landerd SpoRtZO. “De trainingen gaan volgend seizoen gewoon door zoals iedereen gewend is. De deelnemers zijn hetzelfde, de vrijwilligers zijn hetzelfde; de groep blijft dus gewoon in stand”, besluit Gerte. Onze Sportvrienden bewegen elke woensdag van 19 tot 20 uur in De Hekel. Neem voor meer informatie en bij vragen contact op met Maud via 06-40086222 of m.lelkens@ssnb.nl

Marjo Schraven en Gerte van der Loop.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties