Landerd

Woningmarkt: minder aanbod, minder transacties maar blijvend stijgende prijzen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - De trend van de prijsontwikkeling van woningen in het derde kwartaal van 2017 zet door in het vierde kwartaal. Het aantal transacties in de tweede helft van 2017 is teruggelopen en we komen landelijk nu uit op een krimp van 3,2 % ten opzichte van een jaar eerder. De oorzaak hiervan ligt in het tekort van (nieuw) aanbod van koopwoningen. Deze trend zien we in de regio Brabant Noord-Oost echter minder sterk.

Er zijn regionale verschillen binnen Brabant Noord-Oost: Zo is er in de regio Oss-Landerd-Bernheze een daling van bijna 0,9 % te zien van het aantal verkopen, terwijl in de Langstraat (Waalwijk-Drunen) het aantal woningen die van eigenaar wisselden afgelopen jaar juist steeg met ruim 20%.

De daling van het aantal verkopen in een groot deel van NVM Brabant Noord-Oost, wordt verklaart doordat latente verkopers geen passende nieuwe woning kunnen vinden. Hierdoor blijven deze potentiële kopers wonen in hun huidige woning en bieden deze niet te koop aan. Dit met als gevolg een krimpend aanbod van woningen.

Landelijk
De Nederlandse woningmarkt wordt steeds krapper. Voor het eerst sinds het dieptepunt in de crisis daalde in het 4de kwartaal 2017 het aantal woningverkopen (-6%). Vooral in het goedkopere segment droogt het woningaanbod op. In totaal stonden er in het laatste kwartaal van 2017 36% minder woningen te koop dan een jaar eerder. “Dat vormt, samen met de verder aangescherpte financieringsregels, een extra belemmering voor met name starters op de woningmarkt”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma bij de presentatie van de woningmarktcijfers over het afgelopen kwartaal.

Ook de prijzen blijven stijgen, het afgelopen jaar met maar liefst 9,1%. Een gemiddelde woning kost op dit moment 269.000 euro. Evengoed gaan ze als warme broodjes over de toonbank, bij ruim een kwart van de woningen zelfs boven de vraagprijs. En ze wisselen steeds sneller van eigenaar; het afgelopen kwartaal werd een gemiddelde woning binnen 52 dagen verkocht. Het krappe aanbod bij een toenemende vraag, de gestegen prijzen en het moeten overbieden in veel grote steden, hebben volgens Jaarsma consumenten ko(o)pschuw gemaakt. “Ze hebben niet langer zin om in de rij te staan voor een woning en vlak voor de drempel te horen dat die al verkocht is aan een ander.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties