Landerd

Wisent verrast wethouder Ben Maathuis

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD - De opgezette wisentstier Shogun uit De Maashorst staat vanaf woensdag 30 mei in het gemeentehuis van Landerd. Dit is een maand eerder dan gepland vanwege het afscheid van Ben Maathuis als wethouder. Vanaf donderdag 31 mei is de Wisent voor het publiek te bewonderen. 

Na de onthulling van het dier in december in Natuurcentrum De Maashorst, gaat Shogun iedere drie maanden 'on tour'. Aan het eind van het jaar staat het provinciehuis op het programma en volgend jaar doet de wisent het gemeentehuis van Bernheze en kinderboerderij De Elzenhoek in Oss aan.

In het voorjaar van 2016 zijn er elf wisenten in De Maashorst uitgezet. Samen met taurossen en exmoorpony’s zorgen zij voor een gevarieerde begrazing. Acht wisenten komen uit het gebied Kraansvlak in de Noord-Hollandse duinen. Daar lopen de wisenten al tien jaar rond. Om inteelt te voorkomen, zijn de stier Shogun en twee vrouwelijke dieren uit twee gebieden in Duitsland gehaald. De stier is speciaal geselecteerd uit het Europese fokprogramma omdat hij genetisch geen verwantschap had met de wisenten uit het Kraansvlak.

Informatie en educatie
Shogun heeft slechts kort in De Maashorst gewoond. Hij vertoonde onaanvaardbaar gedrag naar mensen toe. Er zat daarom niets anders op dan hem af te maken. Hoe treurig zijn lot ook is, het bood een uitgelezen mogelijkheid om het immense dier op te zetten en te gebruiken als bijzondere trekker voor informatie en educatie. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om de wisent van dichtbij te bezichtigen en meer te leren over zijn soortgenoten en hun rol in De Maashorst

Begrazingsgebied wisenten
De komende jaren blijven de wisenten in een afgesloten begrazingsgebied. Dit gebied is toegankelijk via excursies onder leiding van een Maashorstranger of tijdens open dagen. Excursies zijn te boeken via Natuurcentrum De Maashorst: www.natuurcentrumdemaashorst.nl

Afscheid Ben Maathuis
Ben Maathuis nam woensdag afscheid als wethouder van de gemeente Landerd. Ben Maathuis maakte zich destijds sterk om de Wisent in het gebied te krijgen en te houden. Als verrassing voor de Schaijkenaar staat de Wisent daarom vanaf woensdag al in Landerd.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties